PITÄÄKÖ LASTEN ROSKARUOKAMAINOKSET SALLIA?

Vessin asiantuntijakommentti HS 41222

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009210052.html

Juttu kuvaa vakavaa asiaa, jonka epäkohtiin pitäisi heti tarttua kovalla kädellä.

Piilomainonta on tehokas työkalu, joka pitäisi ehdottomasti estää lapsiin kohdistuvana. He näkevät kymmeniä tuhansia roskaruokamainoksia jo ennen kouluun menoaan eri kanavilta, mikä varmasti muuttaa heidän arvostuksiaan.
Lapset ovat täysin puolustuskyvyttömiä mainostulvassa aivopesun kohteena. Erittäin harva koti osaa muodostaa asenteiltaan riittävän tehokkaan vastakulttuurin lapsen mieleen, kun mainosmaailma jyrää.

Mainoksilla ja vaikuttajien esimerkillä aikaansaatu roskaruokamyönteisyys suoraan kasvattaa vajaaravitsemusta ja ylipainoa. Jo nyt shokeeraavan suuri osa lapsista on ylipainoisia, mikä tehokkaasti tuhoaa heidän terveystulevaisuuttaan.

Itse asiassa solakka ja terveen jäntevä 15 -vuotias on ehkä jo vähemmistöä. Paha karkki – roskaruoka-addiktio on useimmilla. Ylipainon ja rasvamaksan muodostuminen onkin sitten enää ajan kysymys.

Ylipainoisten osuus eri ikäryhmissä nousee tasaisesti. Koululaisissa se on yli 30 % ja 60 – vuotiaissa jo yli 90 %, mikä prosenttiluku on liukumassa yhä nuorempiin.

On aivan luokatonta, että vakavan ongelman edessä vain kauhistellaan, voivotellaan, seurataan ja tutkitaan, mutta mitään ei tehdä.

Sairaanhoitoon lapioidaan lisää miljardeja, mutta eihän niillä juuri koskaan ihmisiä enää saada hyvään kuntoon, hyville terveystavoille ja oikeasti terveeksi.

Kansanterveyden puolustaminen on tältäkin osin täysin ruvella.

Roskaruoka-, makeis-, sokerijuomamainokset pitäisi vain erittäin haitallisina yksiselitteisesti kieltää koko mainoskentässä.