VÄSYMYKSEN TORJUNTA

Työikäisten keskuudessa väsymys on nopeasti lisääntynyt ja edelleen lisääntymässä. Elintapojen tarkastelulla ja elintoimintojen mittaamisella löydetään lähes aina syyt väsymykseen ja toisaalta keinot väsymyksen torjuntaan.

Seuraavassa hyvin lyhyesti mitkä asiat yksin tai yhdessä voivat väsyttää:

 1. HUONO FYYSINEN KUNTO
 • Keho joutuu ponnistelemaan selvitäkseen päivän toimista joko kestävyyden tai voimankäytön osalta. Tämä liittyy usein myös vajaaravinteisuuteen. ruuassa on tyypillisesti ihan liikaa tyhjiä kaloreita eli haittaruokaa (pikaruoka, makeiset, sokerijuomat, makeat leivonnaiset, alkoholi, prosessoidut valmisruuat).
 1. HUONO HENGITYSTEKNIIKKA JA HAPEN PUUTE
 • Ihminen voi olla yläkehostaan jännitteinen, jolloin hengitys on pinnallista ja riittämätöntä.
 1. HUONO MIELENTERVEYS
 • Väsyttää kun elämästä puuttuu henkinen tasapaino, mielekkyys, ilo ja toivo. Yksinäisyys tai ahdistuneisuus ja krooninen stressi vaivaa.
 1. HUONO RUOKA – RAVINTEIDEN PUUTE
 • Tavallisessa ruuassa on pääsääntöisesti ainakin joitakin ravinnepuutteita ja monilla suuri osa siitä on puhdistettu eli prosessoitu lähes arvottomaksi. Yleisen pelottelun, osaamattomuuden, rahan puutteen tai saamattomuuden takia ei pysty vaihtamaan ruokavaliotaan ravinnerikkaaksi eikä ottamaan täydentäviä ja itselle hyödyllisiä lisäravinteita, joita karjaeläimille terveyden ja kasvun takia syötetään aina, myös täyspainoisen rehun lisäksi.
 1. HUONO RYHTI
 • Huono ryhti pienentää hengitystä jopa neljänneksen, estää nestevirtailuja aivoissa ja kehossa sekä suolen toimintaa. Kaikki nämä väsyttävät. Hyvä työryhti ja aktiivinen mikroliike 2-osaisella satulatuolilla työpisteessä ja työasemassa auttaa.
 1. HYVÄN UNEN PUUTE
 • Riittävät unitunnit eivät tkaa riittävää unilepoa. Vain virkeä olo aamulla kertoo hyvin nukutusta yöstä. Unimittari auttaa selvittämään mistä voi kiikastaa. Unen kehittämiseen laaja ohjelma (Happy Sleep Home), sivulla vessi.eu.
 1. JOKIN KEHITTYVÄ PITKÄAIKAISSAIRAUS
 • Syöpä, sydänvaivat, raudan puute, diabetes, suolistosairaudet jne. voivat heikentää unta ja aiheuttaa väsymystä muutenkin.
 1. KEHON UBIQUINONIN TUOTANNON PUUTE
 • Maksan tuottama ubiquinon lisää energiaa päivään, joten sen puute väsyttää varmasti. Sen syöminen lisäravinteena (esim. 100 mg) antaa energiaa.
 1. KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA, MUUT HORMOONIVAJEET
 • Hormoonisäätelyn puutteet tuntuvat varmasti huonona olona, alakulona tai väsymyksenä. Hormoonit on helppo selvittää labrakokeilla, mutta kilpirauhasen kohdalla on mitattava aktiivisen kilpirauhashormonin (T3) pitoisuus ja sen on oltava viitearvojen yläkolmanneksessa, jotta se olisi ihan kunnossa. Kilpirauhasen lisäksi on monia muitakin hormooneja, joilla on yhteys virkeyteen, miehillä mm. testosteroni.
 1. LEVON PUUTE
 • Hyvä nukkuminen ei riitä, jos kuormitus on suurta, väsymiseen voi olla muitakin syitä (kuten usein on) ja ikää on jo kertynyt. Päivään tarvitaan lepohetkiä, hiljaisuutta ja pysähtymistä.
 1. LIIAN MATALA VEREN SOKERIN TASO
 • Alikalorisuus suhteessa energian kulutukseen väsyttää. Kokeile joku päivä, että syöt ravinne ja kuitupitoista VHH (vähähiilihydraattista) ruokaa selvästi tavanomaista enemmän. Se voi paljastaa energiavajeen.
 1. LIIKA STRESSI
 • Stressitilassa kaikkien kehon ja mielen resurssien (mm. hivenravinteet) kulutus on paljon suurempaa. Jos tämä jatkuu pitkään, seuraa väsymmystä.
 1. LIIKKUMATTOMUUS ELI RIITTÄVIEN KEHON NESTEVIRTAILUJEN PUUTE
 • Kehon hyvinvointi edellyttää riittävästi liikuntaa, että kuonien eritys toimii ja ravinteet ja happi pääsevät kudoksiin mikrotiehyeitä pitkin.
 1. PIILEVÄ TULEHDUKSELLISUUS KEHOSSA
 • Piilevä tai hiljainen tulehdus missä päin kehoa vaan aiheuttaa fyysistä stressiä ja väsymistä. Kehon energisyyteen tarvitaan reilusti antioksidantteja, jotka sammuttavat väsyttävää hiljaista tulehdusta, jota on yleisimmin suussa, rasvakudoksessa, nivelissä, verisuonissa, genitaaleissa ja sairastuneissa sisäelimissä.
 1. RAUDAN PUUTE -ANEMIA
 • Liian matala hemoglobiini ja heikko raudan mobilisaatio kehossa väsyttävät varmasti. Tämä on suurin väsymyksen yleinen syy. Menstruoivilla nuorilla tämä on hyvin yleistä. Sydänriskien takia kummatkaan eivät saa myöskään olla liian korkeita.
 1. UMMETUS
 • Ummetus saa aikaan tulehdusta suolistossa sekä myös myrkyllisten aineiden tuontatoa, joita imeytyy myös suolen seinämän läpi kehoon (suoli vuotaa), mikä väsyttää.
 1. VAJAUS ENERGIARAVINTEIDEN SAANNISSA
 • Monien ravinteiden puute aiheuttaa väsymistä. Me tarvitsemme n. 20 ravinnetta tehdäksemme niistä n, 3500 erilaista biokemiallista ainetta kehossa. Näiden vajaus saa aikaan häiriöitä, mistä tulee helposti väsymistä. Ravinteiden riittävyys ruuassa ei vielä riitä, myös niiden imeytyminen pitää olla kunnossa. Monilla ei ole tietoisuutta näistä syistä.
 1. YLIPAINO
  –       Huomattava ylipaino kuormittaa kehoa ja aineenvaihduntaa enemmän ja väsyttää.
 2. SOLUJEN HUONO ENRRGIAN TUOTANNON TASO
 • Solujen energian tuotanto ATP:llä voi olla matalalla monistakin syistä johtuen, joita suurin osa on elintapaperäisiä ja siten korjattavia.