Työikäisten keskuudessa väsymys on nopeasti lisääntynyt ja edelleen lisääntymässä. Elintapojen tarkastelulla ja elintoimintojen mittaamisella löydetään lähes aina syyt väsymykseen ja toisaalta keinot väsymyksen torjuntaan.
Seuraavassa hyvin lyhyesti mitkä asiat yksin tai yhdessä voivat väsyttää:
- HUONO FYYSINEN KUNTO
- Keho joutuu ponnistelemaan selvitäkseen päivän toimista joko kestävyyden tai voimankäytön osalta. Tämä liittyy usein vajaaravinteisuuteen myös.
- HUONO HENGITYSTEKNIIKKA JA HAPEN PUUTE
- Ihminen voi olla yläkehostaan jännitteinen, jolloin hengitys on pinnallista ja riittämätöntä.
- HUONO MIELENTERVEYS
- Väsyttää kun elämästä puuttuu henkinen tasapaino, mielekkyys, ilo ja toivo tai yksinäisyys tai ahdistuneisuus vaivaa.
- HUONO RUOKA – RAVINTEIDEN PUUTE
- Tavallisessa ruuassa on pääsääntöisesti ainakin joitakin ravinnepuutteita ja monilla suuri osa siitä on puhdistettu eli prosessoitu lähes arvottomaksi. Yleisen pelottelun, osaamattomuuden, rahan puutteen tai saamattomuuden takia ei pysty vaihtamaan ruokavaliotaan ravinnerikkaaksi eikä ottamaan täydentäviä ja itselle hyödyllisiä lisäravinteita, joita karjaeläimille terveyden ja kannasyötetään aina, myös täyspainoisen rehun lisäksi.
- HUONO RYHTI
- Huono ryhti pienentää hengitystä, estää nestevirtailuja ja suolen toimintaa. Kaikki nämä väsyttävät. Hyvä työryhti ja aktiivinen mikroliike millä vain tuolilla, työpisteessä ja työasemassa auttaa.
- HYVÄN UNEN PUUTE
- Riittävät unitunnit eivät tkaa riittävää unilepoa. Vain virkeä olo aamulla kertoo hyvin nukutusta yöstä. Unimittari auttaa selvittämään mistä voi kiikastaa. Minulla on unen kehittämiseen laaja ohjelma (Happy Sleep Home), josta on apua, jos sitä tarvitaan.
- JOKIN KEHITTYVÄ PITKÄAIKAISSAIRAUS
- Syöpä, sydänvaivat, raudan puute, diabetes, suolistosairaudet jne. voivat heikentää unta ja aiheuttaa väsymystä muutenkin.
- KEHON UBIQUINONIN TUOTANNON PUUTE
- Maksan tuottama ubiquinon lisää energiaa päivään ja sen puute väsyttää varmasti. Sen syöminen lisäravinteena antaa energiaa.
- KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA, MUUT HORMOONIVAJEET
- Hormonisäätelyn puutteet tuntuvat varmasti huonona olona tai väsymyksenä. Hormonit on helppo selvittää labrakokeilla, mutta kilpirauhasen kohdalla on vaadittava aktiivisen kilpirauhashormonin T3 pitoisuus ja sen on oltava viitearvojen yläkolmanneksessa, jotta se olisi ihan kunnossa. Kilpirauhasen lisäksi on monia muitakin hormoneja, joilla on yhteys virkeyteen, miehillä mm. testosteroni.
- LEVON PUUTE
- Hyvä nukkuminen ei riitä jos kuormitus on suurta, väsymiseen on muitakin syitä (kuten usein on) ja ikää on jo kertynyt. Päivään tarvitaan lepohetkiä, hiljaisuutta ja pysähtymistä.
- LIIAN MATALA VEREN SOKERIN TASO
- Alikalorisuus suhteessa energian kulutukseen väsyttää. Kokeile joku päivä, että syöt ravitsevaa ruokaa selvästi tavanomaista enemmän. Se voi paljastaa ravinnevajeen.
- LIIKA STRESSI
- Stressitilassa kaikkien kehon ja mielen resurssien kulutus on paljon suurempaa. Jos tämä jatkuu pitkään, seuraa väsymystä.
- LIIKKUMATTOMUUS ELI RIITTÄVIEN KEHON NESTEVIRTAILUJEN PUUTE
- Keho voi hyvin ja on energinen vain kun se saa riittävästi liikuntaa, että kuonien eritys toimii ja ravinteet ja happi pääsevät kudoksiin mikrotiehyitä pitkin.
- PIILEVÄ TULEHDUKSELLISUUS KEHOSSA
- Piilevä tai hiljainen tulehdus missä päin kehoa vaan aiheuttaa fyysistä stressiä ja väsymistä.
- RAUDAN PUUTE -ANEMIA
- Liian matala hemoglobiini tai varastorauta (s-ferritin) väsyttävät varmasti. Sydänriskien takia kummatkaan eivät saa myöskään olla liian korkeita.
- UMMETUS
- Ummetus saa aikaan tulehdusta suolistossa sekä myös myrkyllisten aineiden tuotantoa, joita imeytyy myös suolen seinämän läpi kehoon, mikä väsyttää.
- VAJAUS ENERGIARAVINTEIDEN SAANNISSA
- Monien ravinteiden puute aiheuttaa väsymistä. Me tarvitsemme n. 20 ravinnetta tehdäksemme niistä n, 3500 erilaista biokemiallista ainetta kehossa. Näiden vajaus saa aikaan häiriöitä, mistä tulee helposti väsymistä. Ravinteiden riittävyys ruuassa ei vielä riitä, myös niiden imeytyminen pitää olla kunnossa. Monilla ei ole useistakin syistä.