Vessin asiantuntija kommentti Hs 80719
https://www.hs.fi/ura/art-2000006163171.html
Jutun johtajien jaksamisstrategioista näkee, että keinovalikoima on kullakin aika suppea.
Jaksamisen osaamista opetetaan Suomessa HUONOSTI (mm. Mielenterveysseura!) ja vähän, ja siksi meillä on pilvin pimein ihmisiä, jotka jaksavat huonosti tai ei ollenkaan ja siksi sairastuvat tai syrjäytyvät. Tämä on yritykselle, perheille ja koko yhteiskunnalle valtavan kallista.
Mielenterveys ei ole on – off asia vaan vaihteleva liukumo. Koska meillä on edelleen kivikauden keho ja hermosto, meidän tulee soveltaa ”kivikauden” menetelmiä latautumiseen ja elpymiseen.
Jaksamisen perusasia on KUNNON UNI, jonka hyvänä pitämiseen läpi elämän tarvitaan aika paljon tietoisuutta ja tietoa ja useita hyviä keinoja tässä hyvin univihamielisessä kulttuurissamme.
LIIKUNNAN LISÄÄMINEN auttaisi useampia, erikoisesti metsässä tai vesillä liikkuminen. Sitä kannattaa harrastaa 5 – 10 t viikossa ja pitää voiman hankinnasta erityisen hyvää huolta, koska hyvä lihaskunto tukee myös hyvää mielenterveyttä eli jaksamista.
Aivoista huolehtimiseen kuuluu AIVOTERVEELLINEN RAVINTO, jossa on Omega3 rasvaa ainakin se määrä kuin mitä sieltä päivässä poistuu (1-2 g). Aivojen hapettumista voi estää erityisesti melatoniinilla, alfalipoidihapolla ja fosfolipideillä. Muutamilla yrteillä (kurkuma ym.) on aivoterveysvaikutuksia. Lisäravinteina B12, B9, B6 ym. B-ryhmän vitamiinit ovat varmasti avuksi. Erityisesti B3 suurina määrinä on tehokas ”masennuslääke”.
Ravinnon RUNSASKUITUISUUS (suoli toimii aktiivisesti 2 krt/pv ja ulostetta tulee paljon) on supertehokas mielenterveystoimi, johon päästään helposti esim. itsetehdyllä siemen – marja – smoothiella ja hyvin kasvisvoittoisella ravinnolla, jossa on vähän verensokeripiikkejä ja lihomista tuottavia viljan hiilareita ja paljon luonnollisia rasvoja.
Aivan turha rasite, hengityksen mataloittaja, suoliston ja veri-/lymfakierron hidastaja on perinteinen huonoryhtinen istuminen, mikä kannattaa korvata keinuvalla KESKIRAOLLISELLA SATULATUOLILLA, joka tuottaa myös hyvän ryhdin.
Hyvä on sähkö- ja radiomagneettisen SÄTEILYN RAJOITTAMINEN mahdollisimman vähiin langattomia verkkoja ja turhaa kännykän käyttöä rajoittamalla.
Hiljaisuus, meluttomuus, saunominen, käsillä tekeminen erikoisesti puutarhanhoito auttavat lisää.