LENTOMATKUSTAMISEN TERVEYSHAITAT JA NIIDEN HALLINTA

Vessin täydentäväkommentti Hs 230919
https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006248155.html

Lääkäri Calsson unohti tärkeitä terveysasioita lentomatkailussa:

Lentokoneen kuivassa ilmassa keho kuivuu, jonka takia on juotava ainakin 3 dl vettä/t.

– Lentokoneen istuinten huono muotoilu painaa selän pyöreäksi, jolloin alaselän nivelet raottuvat ja välilevyyn kohdistuu toispuoleinen paine, joka varsinkin jo alaselän rappiota kärsiville on suuri haitta. Ristiselän takana kannattaa käyttää jotakin tukea, tyynyä, tai muuta tukea, joita on olemassa. Liikkuminen myös elvyttää sisälantion ja genitaalien huonoa nestekiertoa, joka on juurisyy suurelle määrälle lantion alueen elinten vaivoista.

– Huonoryhtinen istuminen myös litistää keuhkoja kasaan ja mataloittaa hengitystä, mikä on lisätekijä matalapaineiseen ilmaan. Happea ei ole helppo saada tarpeeksi.

– Huonolaatuinen lentoruoka on lähes kuidutonta, mikä yhdessä liikkumattomuuden ja istumisen kanssa hidastaa merkittävästi suolen läpivirtausta. Jo valmiiksi ummetuksesta kärsiville ihmisille tämä merkitsee suolisterveyden huononemista päiväkausiksi pitkän lennon jälkeen ja muillekin suoliston ”jämähtämistä”. Lentomatkoille kannattaa ilman muuta varata mukaan reilusti kuitulisää, jota lisätään huonoon lentoruokaan. Itse käytän marjajauheita, yrttiseoksia ja siemeniä.

– Hammashuolto laiminlyödään lentomatkoilla usein. Lentokoneessa ei pidä napostella pitkin aikaa vaan syödä reilusti 3-4 tunnin välein. Käsimatkatavaroihin kannattaa varata hammasharja, tahnaa ja ksylitolia. Aterian jälkeen heti ennen ruuhkaa vain vesimuki mukaan ja vessaan puhdistamaan suu, niin syömishimo loppuu ja suun terveysvaivat estyvät.

– Pitkäkestoinen istuminen ja liikkumattomuus on mikro-nestekierrolle myrkkyä. Lentomatkustajan pitäisi ehdottomasti pukeutua hyvin väljiin vaatteisiin (alusvaatteita myöten) ja laittaa jalkaa sukattomat väljät sandaalit (parempi kuin lentosukat, paitsi jos jalkojen veren- ja lymfakierto on jo hyvin huono) ja käydä usein kävelemässä, vaikka henkilökunta ei siitä pidäkään.

Maailmassa kuolee 5000 – 10.000 ihmistä veritulppiin, jotka ovat alkaneet lentokoneissa.