Vessin asiantuntijakommentti HS 240322
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009471726.html
Jos on uupunut, pitää ensiksi selvittää miksi. Moni työtön ja eläkeläinenkin on uupunut.
Huonot uni-, liikunta-, media-, kännykkä- ja ruokailutavat uuvuttavat varmasti.
Monilla naisilla on hyvään vireyteen aivan liian matalat rauta-arvot ja liian hidas kilpirauhasen toiminta mm. D:n, seleenin, Zn:n, Mg:n ja Fe:n liian matalista kehotasoista johtuen.
Jos kuitua on ravinnossa liian vähän kuten suomalaisilla yleensä on, suoli voi olla tulehtunut, se voi vuotaa, ja on ummetusta. Mikä vain näistä tuottaa väsymystä.
Pahimmat kännykkäaddiktit vilkuilevat kännykkäänsä jopa 5000 kertaa päivässä. Jo paljon pienempikin määrä romahduttaa tuottavuutta ja keskittymiskykyä ja aiheuttaa tietysti sisäisen paineen, kun ei saa töitään tehokkaasti tehdyksi.
Stressiä ja uupumusta aiheuttaa myös elämän epäjärjestys. Jos tavarajärjestys kotona, raha-asiat, parisuhdeasiat, lastenhoitojutut tai arjen sujuminen on sotkussa, tulee stressiä ja väsymystä varmasti.
On jokaisen omalla vastuulla omaksua sellaiset elintavat, että voi olla työssään virkeä ja tehokas. Vasta sen jälkeen tulee tarkastella työn itsensä kuormittavia tekijöitä.
Puhutaan työuupumuksesta vasta kun muu elämä on raiteillaan. On tietysti paljon helpompaa panna uupumus työnantajan tai yhteiskunnan piikkiin, kuin ottaa siitä itse vastuuta.
Jos työ on kuitenkin liian kuormittavaa, asia pitää koettaa ratkoa työnantajan kanssa. Jos se ei onnistu hyvällä yrittämiselläkään, voi vaihtaa työpaikkaa. Työvoimapulan Suomessa se onnistunee kyllä.
Työuupumuksesta pitää puhua vasta kun uuvuttavat elintavat on muutettu terveellisiksi.