Vessin asiantuntijakommentti HS 290324 https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000010327229.html
Prof. Schwabin kanssa voi, ja monet asiantuntijat ovatkin perustellusti eri mieltä tästä rasvasodan keskeisestä asiasta.
On totta, että kovat rasvat ovat haitallisempia, jos ravinnossa ei ole ollenkaan antioksidanttisia polyfenoleja kasvikunnasta. Laajojen ruotsalaistutkimusten mukaan, sydänterveys ei huonone kovilla rasvoilla, jos ravinnossa on ko. fenoleja esim. marjoista ym.
Toisaalta esim. Afrikan paimentolaiset (masait) syövät lähes pelkästään rasvaista maitoa ja lihaa, silti he ovat kaikki solakoita, eikä heillä ole sydäntauteja.
Ranskassa syödään eniten Euroopassa kovia rasvoja, ja silti siellä on Euroopan paras sydänterveys. Sveitsissä syödään kovia rasvoja toiseksi eniten ja siellä sydänterveys on toiseksi parasta.
Pehmeiden kasvojen syömisessä suuri ongelma on, että lähes kaikki niistä ovat omega6- rasvahappopohjaisia kuten palmuöljy-, rypsi-, rapsi-, auringon kukka-, soija-, maapähkinä- rasvat. Nämä pahentavat suomalaisissa hyvin yleistä omega-rasvojen ylijäämään, joka on suuri terveysriski, koska se aiheuttaa hiljaista tulehduksellisuutta, mikä on useimpien kansansairauksien taustalla.
Sydänkohtauksen saaneilla lähes kaikilla omega-6 / omega-3 rasvahapposuhde on reilusti yli 3:1 eli epäterve ja epäluonnollinen. Jos se olisi 3:1 tai alempi, todennäköisyys sydän- ja aivohalvauksille on hyvin matala.
Neitsyt oliiviöljy on terveellinen kasvisrasva ja siksi Välimeren maissa sitä käytetäänkin paljon ja sydänterveys on vuosikymmenine aikana vain parantunut, vaikka kovien rasvojen käyttö sielläkin on kasvanut.
Tulehduksellisuustekijänä Suomessa mukana on maito, jonka käytössä olemme maailman johtajia. Suomalaisessa maidossa, päinvastoin kuin ranskalaisessa, on mukana BCM7 oksidatiivinen eli tulehdusta aiheuttava proteiini, jota ranskalaisten maitorodut eivät tuota. Meilläkin pitäisi tällainen maito jalostaa esiin nykyisistä maitoroduista pikimmiten.