Vessin asiantuntijakommentti HS 210724
https://www.hs.fi/urheilu/art-2000010538413.html
Ihmisten anatomian tuntemus on heikkoa ja siksi satulapainamaongelmaa ei kunnolla ymmärretä.
Istuinluut ovat vain senttien päässä häpyluusta, jolta paine siis pitäisi saada pois tuotemuotoillulla, mutta tilaa alueella ei juuri ole.
Miesten lantioluut keskenään samaten kuin naistenkin, eroavat hyvin vähän toisistaan.
Kehon herkät pehmytkudokset, jotka ovat täynnä lukemattomia tiehyitä, kärsivät hapen- ja ravinteiden sekä kuona-aineiden poiston puutetta pienenkin paineen alaisena.
Pitkään paineen jatkuessa myös hermot alkavat vaurioitua. Siksi usein satulaistujilla lantion pohjan ja genitaalien tuntohermotus onkin jo vaurioitunut jonkinasteisesti pysyvästi.
Pyöräilijöillä, ratsastajilla ja toimistoistujilla keskiraottomassa satulatuolissa vaivat ovat saman tyyppisiä
Naisilla parannusta saadaan mahdollisimman leveällä raolla, johon pudental tiehyet (valtimo, laskimo, hermot) sopivat lantion pohjassa ja vulvan alueella. Vaatteiden kireys ja joka tapauksessa alueelle tuleva istumapaine ei poista riskejä kokonaan.
Miehillä tilanne on toivoton, sillä naisille riittävä rako ei miehille riitä, eikä satulaa voi reisien ja polkemisen takia levittää enempää. Vulvaa suurempaan peniksen juureen kohdistuu paha kudoslitistys juuri häpyluun ja satulan välissä, vaikka mitä tekisi.
Sillä on vaikutusta kiveksiin/testosteronin eritykseen ja erektioon. Istuminen molemmilla aiheuttaa painetta lantion sisään lantioaukon kautta ja siis hyvin yleisiä sisälantion elinten vaivoja (mm. eturauhanen, sisäsynnyttimet, suolet).
Ratkaisuna pyöräilyssä on kokonaan uudenlainen satulan design ja polkemistekniikka eli erilainen pyörä, jossa poljetaan hieman jalat harallaan lisätilan saamiseksi.
Työistumisenkin hyvin yleiset vaivat eliminoidaan käyttämällä tarkan anatomisesti muotoiltua ja keinuvaa satulatuolia ja lantiosta väljiä vaatteita.
En suosittele miehille pyöräilyä harrastuksena enkä urheiluna väistämättömien lantioterveysriskien takia.