MITÄ OVAT SOSIAALISET TAIDOT JA MIHIN NIITÄ TARVITAAN ?

Vessin asiantuntijakommentti HS 240724

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010581347.html

 

Kansalaisten sosiaaliset taidot paranisivat kovasti, jos kouluissa annettaisiin sosiaalisten taitojen numero.

Näihin kuuluvat seuraavat asiat:

Tietoisuus itsestä, eli mitkä ovat omat arvot, tavoitteet, tunteet, kehon tila, liike, ajatukset ja itsetunto, jotka tulisi oppia tunnistamaan eri harjoituksilla.

Itsetunto taas muodostuu asioista identiteetti (ikä, pituus, paino, kansallisuus, väestöryhmä), omanarvon tunto, itseluottamus, itsetuntemus.

Kun tietoisuus itsestä on opittu, seuraavaksi pitää osata ilmaista itseä omasta tietoisuudesta käsin minä- sanomilla ja rakentavia, tilaa antavia ja toisia kannustavia ilmaisuja käyttäen ja välttäen kaikkea toisen negatiivista arviointia.

Sosiaalisia taitoja ovat lisäksi myös ongelman ratkaisukyky, empatiataidot, ensiaputaidot, hyväksyvän koskettamisen taito eri tilanteisiin, kriisiviestinnän taito, riittävän laaja sanavarasto monimutkaisempien ilmiöiden kuvaamiseen sekä aktiivisen ja kannustavan kuuntelun taidot.

Kaikkia näitä opetettaisiin koulussa eri harjoittein ja myös hyviä kirjoja aiheesta kotiläksyinä lukemalla. Näiden taitojen harjoittelu tapahtuisi koulussa myös kaikilla tunneilla ja vuorovaikutuksessa. Myös opettajat pitäisi panna em. taitojen osalta täydennyskoulutukseen, sillä näitä ei opeteta tietoisesti ja riittävän perusteellisesti opettajakoulutuksessakaan.

Ken osaa hyvin sosiaalisia taitoja, pärjää tässä elämässä useimmilla alueilla jo lähtökohtaisesti paljon muita paremmin ja kärsii alakulosta ja masennuksesta muita harvemmin.