MIKSI TYÖN TUOTTAVUUS HEIKKENEE

Vessin asiantuntijakommentti HS 230724

https://www.hs.fi/talous/art-2000010574451.html

 

Työn tuottavuuden laskun aiheuttavalle hyvin monimutkaiselle syy- ja seurausverkostolle voidaan nimetä selvät pääsyyt:

1. Useimmat räpläävät kännykkää SOME:ssa kun pitäisi tehdä töitä. Työmoraali on heikentynyt. Työkirjanpidossa on puutteita ja siinä ”vedetään kotiinpäin”.

2. Etätöissä työhön kuulumaton puuhastelu on aikarosvo ja vie liikaa aikaa. Ajanhallinta on huonoa.

3. Tutkitusta tai kokemusperäisestä tiedosta huolimatta tuottavuutta lisääviä keinoja kuten työergonomia parantamista viimeistellyillä ratkaisuilla (keinuva keskiraollinen satulatuoli, sähköpöytä, monimonitorityöasema, terveysvalot) tai superfuudit ja lisäravinteiden käyttöä, ei ymmärretä ja osata hyödyntää. Kansa syö yhä enemmän haittaruokaa.

4. Meillä sairastetaan valtavasti (enemmän kuin verrokkimaissa) ja on paljon sairaslomia. Myös puolisairaana tai alakuloisena työnteko on hidasta. Ennaltaehkäisyä ei opeteta eikä sitä osata. Kasvava osa kansasta myös syrjäytyy työelämän ulkopuolelle eri syistä.

5. Yleiset huonot unitavat tekevät aivoista hitaita, joilla tärkeä luovin asiantuntijatyö sujuu heikosti.

6. Huono kunto ja terveys alentavat energiatasoa ja siten työtehoa ja lisäävät hitautta. Alentuneella suoritustasolla juuri kehittäminen on huonoa.

7. Kasvavan ikääntyvien työntekijöiden joukon huonot aivoterveyselintavat vielä lisäävät työtehon laskua. Solakka ja hyvillä aivoterveyselintavoilla elävä keski-ikäisten ryhmä on vain pieni vähemmistö.

Kansanterveytemme trendit ovat nopeasti heikkeneviä sairaanhoidon (joka ei kajoa juurisyihin) paisumisesta huolimatta, suomalaisten työkunto ja siten tuottavuus vain laskee ennaltaehkäisyn puuttuessa.

Valitettavasti poliitikot ja kansanterveyden johtajat torjuvat jatkuvasti huonokuntoisuuden ennaltaehkäisyn, vaikka käytettävissä olisi kymmeniä yhdessä tehokkaita keinoja parantaa terveysympäristöämme.

Vaikutusvaltaiselle yksityiselle sairaanhoidon ja lääketeollisuuden toimialalle vähemmän sairaanhoitopalveluita kuluttava kansa sopii huonosti.