JUMPPAAMINEN EI RIITÄ HYVÄÄN RYHTIIN

Vessin korjaava kommenttiryhtiartikkeliin Hs 130519
https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006101175.html

Jutussa unohdetaan tärkein asia.

Kun istutaan toistakymmentä tuntia / pv tavallisella istuimella selkä kaarella venyttämässä keskeisiä selkänikamien välisiä ns. ”ryhti- ligamentteja” (supraspinalis, interspinalis) ja näin huonontamassa ryhtiä,
sitä ei eliminoida muutaman minuutin venytysjumpalla.

Istuminen tulee laittaa hyväryhtiseksi.

Terveellisimmin ja mukavimmin se tapahtuu keskiraollisella ja keinuvalla laadukkaalla kotimaisella satulatuolilla säätöpöydän ääressä.

Siihen tottuminen vie jonkun päivän, lihasten mukautuminen jonkun viikon ja ryhdin oikeneminen hyväksi  muutamasta kuukaudesta 1.5 vuoteen.

Hyvä ryhti parantaa ja ehkäisee alaselän rappeutumista, syventää hengitystä, parantaa suolen toimintaa ja jopa lisää aivoverenkiertoa, kun kaulalihakset rentoutuvat (monitori lähes silmien tasalla) eivätkä paina suuria suonia.

Jopa alkava selkäkipuilu useimmissa tapauksissa loppuu, kun lannerangan ryhti (+ nestekioerto ja välilevyjen kuormitus) saadaan luonnolliseksi hyvän ryhdin ja sitä kautta nikamien oikean toiminnan ansiosta.

Istumaergonomian laittaminen kuntoon on halpaa ja vaikutukset automaattisia ja lopullisia.

On älyttömyyttä säästää tässä.

Valitettavasti suurin osa TH henkilöstöstä on niin valistumattomia, että eivät osaa neuvoa tätä potilaille yksinkertaista asiaa.