METSÄLANNOITTEET KALLISTUVAT – ONKO VAIHTOEHTOA?

Vessin asiantuntijakommentti MT 211221

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.1688790

 

Metsän lannoituksille on olemassa hyvä vaihtoehto.

Se on metsämaan hyvä hoito. Siinä tärkeimpänä on tehokkaalla ojituksella varmistaa pohjaveden pysyminen riittävän alhaalla koko vuoden.

Korkea pohjavesi tappaa maanalaisen elämän ja varmasti heikentää puiden kasvua, kuten soilla näemme.

Tuhkan levittäminen, vaikka traktorilevittimellä ohutturpeisellekin alalle varmasti aktivoi maan biologiaa ja lisää kovasti kasvua.

Tehokkaalla metsämaan muokkauksella voimme uudistusten yhteydessä sotkea edullisesti eri maakerroksia ja hajottaa haitallisesti pohjamaata eristävää kunttaa eli lahoamatonta kariketta. Lehtipuukierrolla ja sekapuustolla voimme tuottaa alkalista, maata uudistavaa kariketta.

Aluskasvillisuuden poistamisella saamme enemmän valoa maan pintaan ja sitä kautta korkeampia maan alaisia lämpötiloja, jotka aktivoivat maanalaista kasvua, ja sitä kautta myös puiden kasvua.

Näiden keinojen tehokas yhdistäminen poistaa suurelta osin typpilannoituksen tarpeen metsämailta ja takaa hyvän metsän kasvun, jos harvennus on osattu tehdä oikein.

Nykyisilläkin lannoitteiden hinnoilla runsaslatvaisen ja hyvin kasvavan järeän metsän typpilannoitus saattaa silti vielä olla kannattavaa.

Tutkimus selvittäköön.

Boorin ja erikoistapauksissa muidenkin hivenravinteiden käyttö on tietysti kuitenkin väistämätöntä.