Onko superfuudeilla erityisominaisuuksia ?

Vessin asiantuntijakommentti 201221

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008482521.html

Maailmassa superfuudeiksi nimitetään kasveja, joissa on poikkeuksellisen paljon ja poikkeuksellisen tärkeitä tai hyödyllisiä ravintoaineita.

Nimitys on tällaisena vakiintunut, vaikka se ärsyttääkin joitakin.

Superfuudeja ovat esim. kaakao, muutamat merilevät, useimmat marjat, terveysvaikutteiset yrtit, lääkekasvit, lääkesienet jne. Lista on pitkä.

Monet yrtit ovat luontaislääkinnässä edelleen tehokkaina käytössä, ja lääketeollisuus on tehnyt monesta myös lääkkeitä.

Jotkut terveysvaikutteiset yrtit sopivat myös ruokakasveiksi. Joillakin on vain lääkinnällistä käyttöä.

Kasvien ominaisuuksia on tutkittu kokeellisesti vuosituhansia ja tieteellisesti vuosikymmeniä. Uusia superkasveja ja superominaisuuksia edelleen löytyy.

Marjoille näppärä käyttötapa on tehdä niistä, liotetuista shiian tai pellavansiemenistä ja hedelmistä (luumu, granaattiomena, avokado, banaani) herkullista ja erittäin terveysvaikutteista smoothieta rikastettuna yrteillä ja terveysvaikutteisilla mausteilla. Tätä jo 2 lasillista päivässä nostaa suolistoterveyden ja ravinteiden saannin aivan uudelle tasolle.

Näistä asioista tietämättömät paljastavat tietämättömyytensä tai asennevirheensä mollaamalla superfuudeja tai rinnastamalla niiden arvon tavanomaiseen teollisuusruokaan.

Kaikki tuntemani terveystietoiset ihmiset (mm. biohakkereissa heitä on paljon) käyttävät superfuudeja ja ovat merkittävästi terveempiä ja kevyempiä, kuin tavanomaisella vähäkuituisella ja vähäravinteisella (pika-, roska-, eines-, leivonnais-, alkoholi-, makeis-) ruualla elävät, joita on valtaosa uusraihnaistuvasta kansastamme.