MIKÄ ON TOTUUS SUOMEN TERVEYSTRENDEISSÄ ?

Vessin asiantuntijakommentti HS 170423

 

”…suomalaisten terveys onkin keskimäärin parantunut 2000-luvulla.”

Tämä ei pidä paikkaansa, vaikka THL omaa saamattomuuttaan näin koettaakin vakuutella. THL:n argumentit pohjautuvat hyvin suppeaan tarkastelukulmaan.

Sairastuminen on moninkertaistunut viimeisten 3 vuoden aikana. Monet yhteiskunnan sairaalat ja klinikat ovat kaaoksessa ja osastoja joudutaan pitämään kiinni henkilöstöpulan takia. Henkilöstön sairaslomatkin ovat ennätystasoilla. Voi sitä onnetonta, joka niihin jonoihin joutuu kitumaan.

Muutamia terveystrendejä Suomessa:

Sydän- ja verisuonitaudit ovat ennallaan massiivisesta lääkinnän lisääntymisestä huolimatta.

Sen sijaan TULE vaivat, allergiat, mielenterveyssairaudet, ylipaino lihavuussairauksineen ja kasvaimet jatkavat kasvuaan. Muistisairaudet kasvavat nopeimmin. Ihmiset ovat entistä enemmän addiktoituneita (esim. SOME). 85 – vuotiaana joka toinen meistä on luonnottomasti jo muistisairas.

Terveiden elinvuosien jatkuvasti laskeva määrä menee nyt poikki keskimäärin 65-vuotiaana, ja sillä olemme peränpitäjä Euroopassa Länsi-Euroopan sairaimpana kansana. Mm. Ruotsissa terveitä elinvuosia on 14 Suomea enemmän.

Vuoden 2021 jälkeen sairastamisessa on tapahtunut suuri hyppäys, josta johtuu ylikuolleisuus, odotettavissa oleva laskeva elinikä ja sairaanhoidon yksiköitten paha ruuhkautuminen sekä henkilöstöpula.

Kansanterveysviisaat eivät ole uskaltaneet antaa kunnon selitystä tälle, mutta sairastuvuus alkoi lisääntyä, kun korona rokotuksia ruvettiin tehostelemaan lisäannoksilla. Näin myös kv. julkaisut ovat asian todenneet muissakin maissa.

Suomen kansanterveyden hoito on retuperällä ja nykyisillä trendeillä yhä huonommaksi menee. Keskitytään lähinnä sairaan- ja lääkehoitoon, kun ennaltaehkäisyllä saisimme parempia tuloksia ja halvemmalla.

Meillä olisi kymmeniä yhdessä tehokkaita keinoja parantaa terveysympäristöä ja motivoida ihmiset parempiin terveysvalintoihin hyvin halvalla tai suurimmaksi osaksi ilmaiseksi ilman, että kieltolakeihin pitää turvautua.