MIKSI UUDISTAA THL ?

Vessin asiantuntijakommentti HS 20322

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008630395.html

 

THL on tyyppiesimerkki rämettyneestä ja paisuneesta valtion laitoksesta, joka on kadottanut suurelta osin alkuperäisen toiminta-ajatuksensa mahdollisimman järkevän kansanterveyden lahjomattomana kehittäjänä.

THL on vahvasti sidoksissa lääketeollisuuteen ja palvelee sen etuja mm. ylläpitämällä lääkärien Käypähoito – ohjeistoa, joka on silmiinpistävästi lääkehoitopainotteinen, syrjäyttäen ennaltaehkäisyn ja lääkkeettömät hoidot aivan ilmiselviä tapauksia myöten.

Vaivoissa ja sairauksissa pitäisi aina selvittää juurisyyt, jotta niihin voitaisiin saada korjaus ja päästä eroon vaivasta. THL:n ylläpitämä hoitofilosofia sen sijaan ei yritäkään selvittää näitä, vaan vain määrää loppumattomasti pitkäaikaisuuden lääkkeitä, juuri kuten lääketeollisuus haluaa.

THL:llä on suoraan ja välillisesti sormensa pelissä myös lääkärien koulutuksen suuntaamisessa lääkesuuntaiseksi ja muissa hoidoissa ja ennaltaehkäisyissä osaamattomiksi ja lisäksi asenteellisesti näitä syrjiviksi.

THL:n Käypähoitotyöryhmien asiantuntijalääkäreillä on (mm.  MOT jo v. 2010) suurimmalla osalla lääketeollisuusriippuvuuksia, mikä tekee näistäkin lääketeollisuuden ja lääkesyönnin suosioita, muiden hoitojen kustannuksella.

Tämä on johtanut moniin vakaviin lieveilmiöihin.

Edes THL:n politiikkaan, ei kuulu järkevä ennaltaehkäisyn kehittäminen.

Suomi tuhlaa resursseja ylläpitämällä sekä Työterveyslaitosta ja THL:ää, kun säästäisimme valtavasti yhdistämällä nämä laitokset.

Samalla pitäisi keskittyä tiukasti kansanterveyden hoidon kehittämiseen taloudellisesti ja tuottavuutta kohottavasti ennaltaehkäisypainotteisesti kymmenien keinojen yhdessä tehokkaiden keinojen käyttöönotolla. Myös tahraava joidenkin lääketeollisuusyhtiöiden kanssa veljeily tulisi heti lopettaa. Muistamme sikaflunssan rokoteskandaalin, mitä tämä toi mukanaan.

Järkevintä olisi perustaa THL:n ja TT:n tilalle kokonaan uusi, riisuttu, riippumaton ja tahraantumaton laitos, jonka päätehtävä ja keinot määriteltäisiin kokonaan uudestaan.