BRITTI- VAI JENKKIENGLANTI ?

Vessin HS kommentti 20322

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000008650278.html

 

Brittienglanti on sanastoltaan ja ilmaisuiltaa aivan toista tasoa kuin rahvaanomainen jenkkienglanti, josta on tullut matalatasoinen eli lapsellisen yksinkertainen siksi, että kaupallinen maailma on mainosteknisistä syistä halunnut tehdä siitä mahdollisimman simppeliä myös lähes luku- ja kirjoitustaidottomille vähemmistöille USA:ssa.

Jenkkien älykkyyden mataluus ei sallinut edes siirtymistä kymmenjärjestelmään puhumattakaan käyttämään brittienglannin rikasta ilmaisukieltä. Siksi sanavarastokin piti typistää sarjakuvakieli – tasoiseksi.

Samalla monien sanojen ääntämisen annettiin muuttua ja jenkeistä tuli sivistymättömän tuntuisia honottajia, päälle puhujia ja jankkaajia.

Melko koulutettujenkin jenkkien kanssa keskusteleminen on ärsyttävää ja raskasta, koska heidän puhekulttuuriinsa kuuluu puhua jatkuvasti hengästyttävällä vauhdilla, kuin kiireessä, ja olla antamatta toiselle suun vuoroa ilman keskeyttämistä.

Jenkkiviihteen matalatasoisesta esimerkistä huolimatta, meidän tulisi vaalia sivistynyttä (mikä ei ole sama kuin yläluokkaista) alkuperäistä englannin kieltä.

Kielen tulisi koulutuksen ja sivistyksen myötä kehittyä, ei taantua, kuten nyt on meilläkin tapahtumassa.