Miksi vielä kannattaa mennä marjaan

Itse hurahdin marjoihin kunnolla vasta 9 v sitten. Onneksi hurahdin !

Marjojen terveysvaikutuksista puhutaan suurella yksimielisyydellä, mutta silti käyttömäärät ovat niiden käyttäjilläkin kaukana suositellusta 2-3 dl/hlö/pv.

Ongelmana on, että marjat ovat kirpeitä ja happamia, eivätkä maistu meille sellaisenaan makeaan ruokaan tottuneille nykyihmiselle. Moni lisäksi pilaa marjansa keittämällä ne mehuiksi tai hilloksi tai syömällä haitallisen sokerin kanssa.

Asiaan on helppo ja superterveellinen ratkaisu.

Jos marjat laittaa yhdessä hedelmien (banaani, avokado, päärynä ym.) kanssa tehosekoittimeen, niistä tulee sopivan makea ja terveellinen smoothie, jolla on monia positiivisia ja tehokkaita suolisto- ravintoaine ja elinvoimavaikutuksia. Sekoitus on tehtävä voimakkaasti, jotta myös 40 % marjojen ravinteista sisältävät siemenet rikkoontuvat.

Vielä terveellisemmäksi suolen tervehdyttäjäksi smoothien saa liottamalla pellavan tai shiian siemeniä vedessä yön yli ja laittamalla sitten nämä pehmenneet ja turvonneet siemenet jauhettavaksi samaan smoothieen.

Kaikki marjat ovat terveellisiä mutta terveysvaikutteisimpia ovat kaikki läpimustat marjat aroniat mukaan luettuina.  Myös tyrni ja puolukka ovat hyvin terveellisiä. Jos voi, parasta on tehdä marjoista sekoitus, jossa mustat marjat ovat enemmistönä.

Monista marjakirjoista (mm. prof. Piipon Suomalaiset Marjat) voi saada ne tiedot, joilla tulee motivoiduksi ja vakuuttuneeksi, että marjoja kannattaa syödä joka päivä järkevimmillään ja näppärimmillään 2 lasillista em. hyvänmakuista smoothieta päivässä. Marjat ovat nimittäin noin 20 kertaa hedelmiä terveysvaikutteisempia.

Meillä suolistovaivat tulehdus-, mieliala-, vastustuskyky-, ravinnon imeytymis- ym. sivuvaikutuksineen ovat hyvin yleisiä. Em. smoothie on taloudellinen ja supertehokas tapa hoitaa tämä terveysriski pois ja saada elinvoimaa.

Onneksi puolukoita on vielä metsissä ja aronioita hyvälaatuisena saatavissa ja nopeasti poimittavissa puutarhoissa ja aivan Kuopionkin ym. kaupunkien lähellä olevilla marjanviljelytiloilla hyvin edullisesti. Nyt musta terveyskulta kannatta hakea vielä talteen.

Veli-Jussi Jalkanen
Ennaltaehkäisevän terveyden asiantuntija
Rautalampi