MITEN PIDÄN KASVAVAN LAPSENI TERVEENÄ

Virukset ja bakteerit leviävät ja tarttuvat kaikkialla missä liikumme ja olemme. Niitä ei voi välttää millään. Se, että sairasteleeko lapsi, riippuu hänen vastustuskyvystään, joka on taas kiinni terveystavoista. Monessa perheessä lasten räkätaudit, flunssat ja influenssat ovat jatkuva riesa ja tekevät elämää raskaammaksi. Myös lapsen koulukäynti ja harrastukset kärsivät.
Ajatellaan, että lapsen sairastelu on luonnollista. Se on tavallista mutta ei luonnollista ja on lisäksi vältettävissä.

Seuraavassa on joukko hyvä perusohjeita, joilla lapset voi pitää terveinä tai ainakin vähentää sairastelut hyvin vähiin:

  1. NUKAHTAMISAIKA

Alakoululaisten ja sitä nuorempien hyvä nukahtamisaika on klo 20-21, ylä-asteella olevien 21.30 ja lukiolaisten klo 22 mennessä. Sitä ennen ilta tulisi olla vailla mielikuvitusta aktivoivaa jännitysohjelmaa.

  1. MAKUUHUONE

Nukkumaolosuhteilla on merkitystä. Huone tulisi olla hiljainen ja raikas läpi yön sekä täysin pimeä, myös kesällä. Petivaatteet ja yöasut niin, että ei hikoiluta yhtään.  Kännykkä tulee olla lentotilassa tai pois huoneesta. TV on erinomaisen huono kaluste makuuhuoneessa. Jos lapsi nukkuu selittämättömästi huonosti juuri omassa sängyssään, syy voi olla maasäteily. Silloin kannattaa kokeilla muita sängyn paikkoja.

3. LIIKUNTA

Lapsen tulisi olla liikkeellä eli saada erilaista liikuntaa vähintään 4 t päivässä koulumatkat mukaan luettuna.

 

  1. KUITU RUUASSA.

Ruuassa tulisi olla erilaisia kuituja niin paljon, että suoli toimii 2 kertaa/pv. Riittävä kuitumäärä mahdollistaa vastustuskykyä ylläpitävien bakteerien tehokkaan toiminnan, parantaa mielen tasapainoa ja ravinteiden imeytymistä, sekä pitää piilotulehduksen poissa suolesta.

Erinomainen kuitu- ja terveysruoka on turvotettujen pellavan ja shiian siementen, hedelmien ja marjojen sisältämä smoothie, jonka lapsikin oppii nopeasti helposti tekemään.

  1. PROBIOOTIT

Makeuttamaton jogurtti (rasva 2.5 % ) 2-3 dl päivässä ja fermentoidut kasvikset rakentavat hyvää suoliston mikrobikantaa. Sairastumiskierteen katkaisuun voi auttaa maitohappobakteerikuurin syöminen.
Vivomix valmiste on markkinoiden voimakkain ja sopii ohjeen mukaan kaikille.

  1. RAVINTEET

Tavanomainen suomalainen ruoka, jossa on mukana pikaruokaa, eineksiä, leivonnaisia ja makeisia, ei sisällä optimimäärää ravinteita kasvavallekaan. 100 mcg D-vitamiinia yläasteesta eteenpäin mutta alakoululaiselle 50 mcg ja sitä nuoremmille 20 mcg on oikea lisä. Tytöillä rautalisä n. 12-vuotiaasta eteenpäin vähentää väsymistä. Kaikilla lapsilla 1-2 kpl laadukasta monivitamiinipilleriä/pv on järkevää. Näiden lisäksi on hyödyllistä ottaa 1 g omega3 rasvaa ainakin kalattomina päivinä. Lisäravinteiden lisäksi ruuan tulisi olla niin kuitu- ja ravinnerikasta kuin mahdollista eli ilman köyhdytettyjä elintarvikkeita.

 

MIKÄ SIIS AINAKIN HEIKENTÄÄ VASTUSTUSKYKYÄ

Nykyään useimmat lapset nukkuvat liian vähän tai uni on huonolaatuista.
Pääasiassa pikaruualla, makeisilla ja eineksillä elävät ovat vajaaravittuja ja suolisto on myös huonokuntoinen välttämättömän kuidun puutteessa. Tämä aiheuttaa sairastelua ja väsymystä.

Sokeri ja muut nopeat hiilarit, antibiootit ja monet teollisuusruuan lisäaineet heikentävät ja muuttavat vastustuskyvylle keskeistä suolen bakteerikantaa. Sokeri ja roskaruoka aiheuttaa riippuvuutta huonoon ruokaan. Siksi ruokavalion muuttaminen ei ole useinkaan helppoa, vaan vaatii ylimenoajan ja siinä vaiheessa päättäväisyyttä.
Jo yhdessä jäätelötuutissa on 4 x enemmän sokeria kuin WHO:n mukaan alakoululaisen tulisi saada koko päivänä.