MILLÄ MORAALILLA LÄÄKEPATENTTEJA PUOLUSTETAAN ?

Vessin asiantuntijakommentti Hs 260921

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000008046339.html

”Afrikassa, missä tartuntoja oli merkittävästi eniten, kuolleisuus alkoi laskea selvästi myöhemmin.”

Afrikassa patenttiriitojen aikana 10 v aikana n. 10 milj. ihmistä kuoli, moninkertainen määrä menetti elämänsä huoltajan kuollessa. Kyliä autioitui.

Lääkeyhtiöitä ei kiinnostanut.

Ne maksavat tutkitusti vain 12 % keskimäärin lääkkeiden kehityskuluista. Loput rahat tulevat muista lähteistä.

Patenttien ohittaminen olisi monessa tapauksessa hyvin perusteltua, koska ylikalliit lääkkeet ovat monen yksilön ja valtionkin ulottumattomissa.

Suomessa lääkemenot ovat 3.3 mrd ja summa kasvaa n. 100 milj. vuodessa.

Lääkeyhtiöiden lobbauksen, ”rasvauksen” ja lahjonnankin vuoksi koronaakin vastaan tehokas D-vitamiini ei ole Suomessakaan keinovalikoimissa, koska keskeiset lääketieteen ja heidän vaikutuspiirissään olevat kansanterveyden vaikuttajat eivät sitä sinne halua. Samasta syystä lääkkeettömiä hoitoja ja ennaltaehkäisyä vieroksutaan.

Jos kaikilla olisi hyvä eli aurinkoloma-aikainen D-vitamiiniarvo ympäri vuoden, sillä olisi merkittävä vaikutus sairastuvuuteen ja lääkemyyntiin.

Lääkeyhtiöitten yhteenlaskettu liikevaihto on maailmassa luokkaa 5000 mrd/v. Sen voittoprosentit liikevaihdosta ovat n. 3 kertaisia muuhun teollisuuteen verrattuna. Siksi myös kansainvälinen rikollisuus on -80 luvulla tehdyn tutkimuksen mukaan (tuskin tilanne on muuttunut) suurena omistajana lääkeyhtiöissä ja tietenkin ylläpiti rikollisille tunnettua moraalia lääke- etiikan asioissa.

Haluammeko me tukea tällaista politiikkaa?