Mistä johtuu heikkenevä mielenterveys ?

Vessin asiantuntijakommentti Hs 210921

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/mielenterveysongelmat-vievat-yha-useamman-tyokyvyn/e1ec3d74-44c9-44ed-baff-312bcc1029ed

Heikkenevän mielenterveyden ongelmat johtuvat ennen kaikkea huonoista terveystavoista, vaikka työelämänkin vaatimuksilla on osansa.

Sähkökulutustilastoista tutkimusten lisäksi näemme miten myöhään suomalaiset menevät nukkumaan, millä on suuri merkitys mielenterveyden heikentäjänä.

Ruutuaddioktio vähentää liikuntaa, virkistystä, huonontaa unitapoja ja monet alustat aiheuttavat tutkitusti masennusta ja itsetunnon huononemista.

Suomalaisten keskimäärin syövän kuidun määrä (syödään 13 g/pv, pitäisi saada 50 g / 1000 kcal) ei riitä ollenkaan hyvään suoliterveyteen, millä taas on tutkitusti selvä yhteys mielenterveyteenkin.

Suomalaisten keskimääräinen ja aivoille välttämättömän omega 3:n saanti on aivan liian alhainen otantojen mukaan. Aivojen kuiva-aineesta 2/3 on rasvaa ja siitä valtaosa nimenomaan O3, jota vanhenee ja poistuu aivoista 1-2 g/pv.

Suomalaisten heikentyneestä ravintosisällöstä puuttuu myös muita aivoille tarkeitä ravinteita.

Liian korkea keskimääräinen verensokeri (josta seurauksena vallitseva ylipainobuumi) huonon ruuan seurauksena, heikentää mikrosuoniston toimintaa, myös aivoissa, ja näin alkaa rapauttaa aivoja vaikuttaen myös mielenterveyteen aivan liian nuorella iällä.

Monet huonot elintavat heikentävät aivojen verenkiertoa ja glymfaattista toimintaa (mm. huono istumaryhti, mikä jännittää kaulalihaksia ja täten heikentää verenvirtausta aivoihin), mikä samaten heijastuu myös mielenterveuden puolelle.

Määrättyjen terveysmausteiden (mm. kurkuma), yrttien ja rohdoskasvien (mm. kuisma) käytölläkin tavallisessa ruuanlaitossa voidaan mielenterveyttä tukea. Tätäkin asiaa tuntee vain aniharva, mutta yrttikirjoista saa tietoa.

Koska Suomesta puuttuu kunnollinen ja tehokas vaivojen ennaltaehkäisy ja siten myös tervellisten elintapojen tiedotus, ihmiset heikentävät omaa mielenterveyttään tietämättään ja huonojen kulutustapojen tai tuotteiden takia.

On valtava harmi ja kansallinen hävikki, että mielenterveyttä ei osata hoitaa hyvin ja ennakoivasti, vaan onelmissa pian turvaudutaan lääkärien ohjaamina ottamaan psyykelääkeitä, jotka tutkitusti ovat onnettomia tilanteen korjaajia.

 

Valitettavasti tässäkin tyhmyyttämme mennään lääketeollisuuden ehdoilla.