MISTÄ LUOTTAMUKSEN KASVU KOTIMAISEEN MEDIAAN JOHTUU ?

Vessin kommentti HS 150622

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000008886093.html

Luottamuksen kasvu kotimaiseen uutisointiin kuvastaa huolestuttavasti sitä, miten kansan keskimääräinen valistustaso laskee ja siten arvostelukyky heikkenee.

Jos suomalaiset lukisivat kv uutisointia ja riippumattomia tutkimuksia laajasti kotimaisen rinnalla ja useista lähteistä, he huomaisivat oman median rajoittuneisuuden ja myös vallitsevat tendenssit ja kirjoittamattomat säännöt.

Suomalaiset luottivat lähes sokeasti omaan mediaansa koko suomettumisen ajan, vaikka ulkomailla meitä suorastaan ivattiin. Jälkisuomettumisen ajalla sama tilanne on jatkunut mutta lievempänä tässä asiassa.

Huomaamme nykypäivänä mm. suomalaisen median kritiikittömyyden ja helläkätisyyden esimerkiksi suurteollisuutta kohtaan ainakin ruokaturvan, sairaanhoidon, säteilyturvallisuuden, terveydenhoidon, lisääntymisterveyden ja ympäristön hoidon kysymyksissä.

Tämä ilmenee juttujen valinnan, tärkeistä asioista kirjoittamattomuuden, sisällön ja tutkivan journalismin puutteen lisäksi joskus keskustelun tukahduttamisena ja kommentoinnin kieltämisenä.

Tämän lisäksi media on kärkäs nostamaan tikun nokkaan vielä jonkun rikkeistä epäillyn ja julkisuudessa lähes puolustuskyvyttömän yksilön. Media voi käytännössä täten saada yleisen mielipiteen mukaisen syytteen ja tuomion ja näin tuhoamaan ihmisen maineen ennekuin hidas poliisimme ja oikeuslaitoksemme ovat saaneet työtään valmiiksi.