Vessin kommentti Hyvä Terveys -lehden ummetusjuttuun

https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/terveys/pienia-mutta-tehokkaita-keinoja-ummetukseen-syo-kuitua-ja-unohda-puhelin-vessassa

 

Kivikauden metsästäjä – keräilijä ihminen söi kuitua ravintorikkaassa ympäristössä 100 -300 g/pv.

Suomalaiset saavat surkeat 13 g, koska ensinnäkin energian kulutuksemme (ja siten ruuan määrä) on nyt alhainen ja toiseksi syömme aivan liikaa prosessoituja eli puhdistettuja ruokia. Ne myös tutkitusti lisäävät ylipainoa herkimmin.

Ylivoimaisesti tehokkain kuidun lähde ovat siemenet. Jo 2 rkl shiia / pellavan siemeniä liotettuna vedessä yön yli ja sitten blendattuna sokerittomien mieluiten läpimustien marjojen (2-3 dl) ja hedelmien (avokado, banaani, luumu = 1 kutakin)) sekä kurkuman (1/2 tl) ja oliiviöljyn kanssa.

Jo 2 lasia päivässä tätä ihmeruokaa tervehdyttää suolen toiminnot.

Pääset nauttimaan kahdesta suuresta ja liukkaasta ulosteesta, kun kuitu muuttuu suolessa mm.  lyhytketjuisiksi rasvahapoiksi, jotka suojelevat suolen seinämää ja nopeuttavat suolen sisällön etenemistä, jolloin se ei ehdi kuivua.

Lisätehoa saat vielä lopettamalla kokonaan valkoisen vehnän, lisätyn sokerin, roskaruuan ja lihajalosteiden syönnin.

Käytä ruokaöljynä vain kylmäpuristettua oliiviöljyä ja jätä omega 6-pitoiset, linolihappopitoiset ja suolta tulehduttavat siemen öljyt kokonaan pois.

Jos suolesi vielä tämän jälkeen yhtään kiukuttelee, se voi olla tulehtunut gluteiinin tai muiden viljapartikkeleiden takia jopa prosessoidun takia tai mokrobisto on sekaisin antibioottien tai tulehduskipullääkeiden takia. Silloin porbiootteja kannattaa käyttää.

Kaupoista saa nyt maitoa, joissa kaikki on tallella, paitsi osa mikrobeista pastöroinnin takia.

Ulostamisen jälkeen tee alapesu ja hiero viimeiseksi peräsuolen ympärystä vesisuihkun kanssa, jolloin alueen arkuus kertoo paljon onko peräsuoli yhtään tulehtunut. Lisäksi vähennät paljon anaali – genitaalialueen tulehdusriskejä, joita vessapaperin käyttö ja suolen tulehduksellisuus lisää paljon.

Muista, että aurinkoloma – aikainen D-vitamiinin taso (100 – 150 nmol/l) on suolelle hyvin tärkeä ja sen ylläpitämiseksi syö 100 mcg elokuusta kesäkuulle ja jos olet painava 150 mcg/pv, sillä D-vitamiini häviää rasvaan. Suolen terveyden lisäksi tämä taso pitää pikku- ja kausitulehdukset hyvin kurissa.