MITEN ENNALTAEHKÄISEN JA HOIDAN PERÄSUOLILASKEUMAN ?

Vessin kommentti HS 8.5.22

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000008793227.html

 

Kuidun lisääminen ruokaan keskimääräisestä n. 13 grammasta yli 50 gramman nopeuttaa suolen läpivirtausta, jolloin suolen sisältö on kosteampaa ja helpommin liikkuvaa eikä muodosta pullistavaa painetta pysähtyessään liian kuivana paksu- ja peräsuoleen.

Siemen – marjasmoothie lasillinen, vaikka luumuilla ja banaanilla turvallisesti makeutettuna 2 krt päivässä parantaa suolen sisällön koostumusta. Vehnän ja sokerin poisjättäminen tai ainakin reilu vähentäminen auttaa lisää.

Istuminen keinuvalla keskiraollisella tuolilla oikein, pitää vartalon koko ajan hyväryhtisenä, mikä vähentää haitallista painetta vatsa – lantio – ontelossa ja näin auttaa suolen toiminnassa.

Tämän tekee myös tuolin aiheuttama jopa tiedostamaton mikroliike istuttaessa, mikä aktivoi veren ja imunesteen virtauksia, suolen toimintaa, lantion sisäelimiä ja alaselänkin kaikkia kudoksia.

Tuolin keskirako estää genitaalihaittojen lisäksi tavanomaisen tuolin pehmusteiden puristuspaineen lantioaukon kudoksissa ylöspäin kohti sisälantiota, mikä taas heikentää nestekiertoa ja sairastuttaa kaikkia alueen kudoksia ja elimiä.

Istumatavat, jossa väillä seisotaan lyhyitä jaksoja ja liikutaan pari kertaa tunnissa sekä käytetään lantiosta ja vyötäröltä väljiä ja ilmavia vaatteita alusvaatteita myöten, lisäävät etuja vielä lisää.

Suolen tulehduksellisuus (usein tiedostamaton) heikentää ulosteen laatua ja lisää ulosteenkarkailua. Tulehdus suolessa myös vaikuttaa kilpirauhasen toimintaan, mikä puolestaan lisää helposti painon nousua ja alakuloa. Painon normalisointi olisi myös asialle kovasti eduksi.