MITEN EROON LASTEN PÄÄNSÄRYISTÄ?

Vessin asiantuntijakommentti 40421

Linkki artikkeliin

Merkittävin tekijä lasten päänsärkyjen lisääntymiseen on ilmeisesti ruutuajan voimakas lisääntyminen ja kännykän käyttöön liittyvä erittäin huono niskan ryhti, kun raskasta päätä riiputetaan alaviistoon.

Tässä asennossa kaula- ja niskalihakset ovat jännittyneet ja näin ne estävät verenkierron aivoihin juuri noiden lihasten alla olevissa suurissa suonissa kaulassa. Verenkierron heikentyminen aivoissa johtaa lievään happivajaukseen myös silmissä, mikä pahentuu, kun kasvot ovat alaspäin.

Pään ja kasvojen alaviistossa ollen kaulalaskimo (jugularis interna) ahtautuu ja verenpaine kasvaa päässä. Vanhempana, kun aivojen verisuonet ovat hauraat, tämä asento voi olla jopa kohtalokas.

Eräs seniori tuttuni sai vakavan mutta ohimenevän tajuttomuuskohtauksen, kun riiputti päätään kotiparturissa ja toinen kuolemaan johtavan aivojen verisuonten repeämän samassa asennossa saunassa kovassa löylyssä, jossa kuumuus vielä nosti verenpainetta.

Lapsillakin pitäisi olla kotona ja koulussa hyvä ergonomia säätyvine pöytineen ja satulatuoleineen, joilla voidaan saada hyvä ryhti, myös kaulaan ja niskaan selän lisäksi.

Liikuntamäärien ja unen laadun ja määrän romahtamisella lapsilla on myös osansa päänsäryissä.

Teollisuuden pika-, roska- tai einesruuassa olevat haitalliset kemikaalit (400 laillista lisäainetta) yksin tai yhteisvaikutuksena muodostavat tutkitusti aivoja häiritsevän ja näin päänsärkyjä lisäävän tekijän. 

Onneksi kaikki em. asiat ovat viisaalla lasten kasvatuksella helposti korjattavissa.