MITEN ESTETÄÄN ELÄKEPOMMI

HS:n uutiskommentissa Vessin ratkaisu ennaltaehkäisyn avulla

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005324033.html

 

Eläkepommi olisi täysin vältettävissä.

Ratkaisuna olisi jo keski-ikäisten ja varsinkin eläkeikäisten sairastuvuuden vähentäminen. Se onnistuu hyvällä kansallisella sairauksien ennaltaehkäisypolitiikalla lähes ilmaiseksi. Näin säästäisimme miljardeja, ja rahaa riittäisi kaikille sukupolville kunnollisiin eläkkeisiin.

Ongelma on, että poliitikot eivät ymmärrä ja uskalla tehdä valtakuntaan hyvää ennaltaehkäisypolitiikkaa. Liian monta voimakasta yritystä ja vaikutusvaltaista ihmisiä saa tulonsa sairastamisesta. Sairastuvuuden turvaaminen vähintään nykytasolla on vahvan terveyspoliittisen järjestelmän tulos, joka on luonut mielikuvan, että seniorien korkealle sairastuvuudelle muka ei voi mitään.

Tämä ajatusmalli on tietoista harhaanjohdatusta 20 mrd:n teollisuuden eli sairaanhoidon turvaamiseksi.

Ennaltaehkäisyssä olisi käytettävissä valtava määrä keinoja. Tässä on muutamia

Tupakkalain tiukentaminen, että entistä harvempi polttaisi.

Alkoholilaki säädetään sellaiseksi, että kokonaiskulutus lasketaan esim. 7 l/hlö/v, jolloin uusia ongelmaisia tulee paljon vähemmän. Jo tällä säästettäisiin miljardeja ja kansan tuottavuus nousisi.

Määrätään eineksissä kuidulle merkityksellinen minimiraja ja natriumille tehokas yläraja. Verenpaineesta aiheutuvia lukuisia sairauksia ja riskejä sekä suoliston tulehtuneisuudesta aiheutuvia monia (mm. muistisairaudet) vaivoja säästyy.

Foolihapon lisääminen eineksiin Englannin tapaan (että 800 mcg minimi / pv täyttyisi) vähentäisi muistisairauksia.

Istumaergonomiamääräysten tiukentaminen (toimistoihin e-pöydät, kouluihin satulatuolit) estäisi valtavasti mm. TULE- vaivoja.

Kaikille 50 vuotiaille henkilökohtainen aivoterveyskoulutus ja -ohjelma keski-iän ja vanhuuden aivoterveyden ylläpitämiseksi. Elinkeinoelämällekin aivotaantuneet ovat rasite.

Määrätään tuntuva sokeri- ja roskaruokahaittavero lihavuustautien ehkäisyyn. Tämä vaikuttaa satoihin tauteihin ja rappeutumisiin ehkäisevästi.

Keinoja on, jos vain on rohkeutta ja ymmärrystä.