MITEN IRTAUDUTAAN VENÄJÄN FOSSIILISISTA ?

Vessin HS kommentti 260322

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008707921.html

 

Euroopan kuluttajien pitäisi ja  voisi vähentää paljon energiariippuvuutta Venäjästä omien kulutustottumustensa muutoksilla.

Talvella sisälämpötila voisi hyvin olla 18 astetta. Kesäkuumalla ilmastoiduissa tiloissa 27 asteen lämpöön tottuu ja siinä voi myös nukkua järkevällä vaatetuksella.

Kaikki voivat karsia autolla ajelujaan ja huvimatkalentelyjään. Etätöitä moni voi tehdä vielä enemmän kun vain totuttelee ja laittaa kotityöpisteen oikeasti ergonomiseksi.

Kaikkiin kotien ja julkisten tilojen valaisimiin pitää vaihtaa LED lamput. Valot ja tietokoneet pitää sammuttaa aina kun niitä ei käytetä.

Ilma- tai maalämpöpumput vaan laajasti käyttöön, myös kerrostaloihin. Nyt on oikea aika investoida aurinkopaneeleihin ja -lämmittimiin ja tuulisilla paikoilla talokohtaisiin pieniin jo valmiiksi kehitettyihin tuulimyllyihin, joiden antaman virran saa riittämään hämmästyttävän pitkälle riittävien akustojen kanssa.

Toivottavasti suuri epätaloudellisten möhkäleautojen myynti nyt lakkaa ja sitä verotetaan todella raskaasti.

Kaikkien turhakkeiden ostamisen voi lopettaa, koska niidenkin valmistaminen vie energiaa. Mökeillä ja kakkosasunnoilla ei tarvita lämmitystä.

Puhtaasti polttavia kivisiä tulipesiä pitää asentaa paljon lisää. Puuta kyllä niihin riittää ja harrastuksena polttopuiden teko on hyvää luontokuntoilua.

Ihmisten tulisi vähentää eläinperäisten tuotteiden kulutus puoleen, jolloin vapautuva suuri peltoala voitaisiin panna tuottamaan terveellisen ihmisravinnon lisäksi massaa biokaasulaitoksille, joita pitää alkaa rakentamaan alle 100 km välein.

Rannikoille ja vuoristoon tuulipuistojen, vety-/ammoniakki sovellutusten ja pienten kaupunkien alle turvallisesti kallioon sijoitettavien sarjavalmisteisten atomivoimaloiden rakentamiset vain nopeasti käyntiin.

Teollisuuden tulee vaihtaa tuhlailevat vanhanaikaiset vakiovirtasähkömoottorit paljon taloudellisempiin muuntomomenttimoottoreihin ja muutenkin suuntautua energian säästöön ja vihreän siirtymän edistämiseen kaikissa toimissaan.

Etelän suurten matkailukeskusten harmiksi nyt kannattaa pitää enimmät lomat koti- tai lähimaissa ja kulkea yleisillä.

Tärkeä vihreä siirtymä ja irtautuminen Venäjän fossiilisista tukevat toisiaan ja kaikelle muutokselle pitää nyt panna vauhtia.

EM toimilla ja tosissaan yrittäen Euroopalla ei olisi mitään ongelmia selvitä Venäjän energian katkaisusta jopa tänä vuonna.

Mielenkiintoista nähdä miten perinteisen jämähtäneet ja laiskanpulskeat Euroopan maat saavat vipinää aikaan, kun tarpeet ovat näin ilmeiset, pakottavat ja tarvittavat raha- ja osaamisresurssitkin ovat olemassa.