MITEN KANSANTALOUS TASAPAINOON ?

Vessin asiantuntijakommentti Hs 140821

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008175481.html

”Eläke- ja hoivamenot kasvavat väestön ikääntymisen vuoksi, ja samaan aikaan työikäisten osuus väestöstä pienenee.”

Hoiva- ja eläkemenojakin suuremmat ja kovemmin kasvavat ovat sairaanhoitomenot.

Ne ovat hoivamenojen (jotka ovat suurimmaksi osaksi sairaanhoitoa) kanssa jo luokkaa 30 mrd (joista lääkkeet n. 10 %), kun kaikkien maksajien (valtio, kunnat, yksityiset, firmat, järjestöt, vakuutusyhtiöt) kulut lasketaan yhteen.

Pahenevasta talous- sairaanhoitajakriisistä huolimatta valtio (mm. THL, STM, VVM) ei halua ennaltaehkäisyä vaan vain sairaanhoitoa. Tämä nähdään myös koronaepidemiassa, jossa on suorastaan ”kiellettyä” puhua D-vitamiinista ja muista vastustuskykyä lisäävistä luontaisista tehokkaista keinoista, joita kansan fiksu vähemmistö kuitenkin käyttää.

Sairaanhoitomenot lisääntyvät miljardeilla joka vuosi. Eivät terveystietoiset, terveet ja hyväkuntoiset seniorit ole juurikaan taakka valtiontaloudelle, vaan sairastavat. Suomessa terveet elinvuodet loppuvat keskimäärin jo n. 57- vuotiaana, mikä on Euroopassa yksi heikoimmista.

Tehokas kansallinen sairauksia ennaltaehkäisevä politiikka laskisi sairaanhoidon menoja miljardeilla ja sitten hidastaisi niiden kasvua. Meillä olisi yhdessä kymmeniä tehokkaita keinoja valtion ja kuntien tasoilla parantaa terveysympäristöä ja motivoida ihmiset parempiin elintapoihin.

Sairaanhoitoteollisuuden ”mieliksi” näitä ei tiedosteta, ei kouluteta, ei ymmärretä, ei uskalleta, eikä käytetä.

Sairaanhoidon kulujen lasku sairaanhoitoa paljon halvemmalla ennaltaehkäisyllä olisi ylivoimaisesti toimivin keino kansantalouden tasapainottamiseksi.