MITEN PORRASJUOKSUSTA PARAS HYÖTY ?

Vessin asiantuntijakommentti HS 160821

https://www.hs.fi/urheilu/art-2000008130948.html

Porrasjuoksu on yksi parhaita tapoja tehdä ns HIIT (High Intencity Interval Training), joka on ehkä tehokkain tapa pitää sydänterveys kunnossa suorituskyvyn osalta.

Toisena hyvänä puolena porrasjuoksussa on ylläpitää jaloissa kohtuullinen lihasvoimataso, minkä tärkeys korostuu vuosien lisääntyessä ja on senioreilla suurimmillaan.

Terveysliikkujalle riittää 25 – 30 sek n. 90 % teholla kävellen tai juosten oman suorituskyvyn mukaan, mikä sekin panee maitohapot ja pulssin korkealle.
2 kertaa peräkkäin tehtynä välillä kunnolla palautuen ja 2 kertaa viikossa, on jo riittävä harjoitusrytmi, jossa tehollista harjoitusaikaa on siten vain vähäiset ja myös motivoivat 2 min.  Terveyttä edistäviin rappusiin riittää 140 askelmaa 25 -30 asteen nousukulmassa.

Kuntoportaiden rakentajien tulisi ymmärtää laittaa portaiden päälle katos valoa läpi päästävästä muovilevystä, automaattivalot pimeää varten ja portaat teräsritilästä estämään liukastuminen missään oloissa.

Jos näin ymmärretään tehdä, saadaan rapuista oikeasti kansanterveyttä kaikille ryhmille ympärivuotisesti tehokkaasti palveleva ja halpa liikuntapaikka, jolla voi olla sydänterveyden ylläpidossa oikeasti merkitystä sen löytäneelle harrastakunnalle.

Fiksu kunta myös pitäisi senioreille, työikäisille, urheilijoille ja nuorisolle erikseen innostavia ja motivoivia esittelyjä paikan päällä, jossa opetetaan harjoittelun periaatteet ja potentiaaliset hyödyt.

Kansan sairastaminen ja huonokuntoisuus on jo niin yleistä, ylittämässä taloudellisen kantokykymme ja sairaanhoito potee jo pahaa työntekijäpulaa, että tehokas, motivoiva ja ympärivuotinen porrasjuoksupaikka pitäisi olla helposti jokaisen käytettävissä.