MITEN MUISTISAIRAUS ESTETÄÄN ?

Vessin asiantuntijakommentti HS 30223

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000009280103.html

Muistisairaus ja sitä edeltävä työikäisten aivotaantuma on yksi suurimmista kansanterveysongelmistamme.
Muistisairaiden hoitaminen maksaa satoja miljoonia (jo yhden vuosihoito luokkaa 50.000 ja heitä on satoja tuhansia) ja lisälaskua tulee, kun aivotaantuma heikentää työikäisten innovatiivisyytta, tuottavuutta ja vuorovaikutustaitoja.
1970- luvulla muistisairauksiin kuoli muutama sata, nyt noin 13.000 / v. Väestön ikääntyminen ei selitä kuin pienen osan sairauden kasvusta. Elintapatauti se on joka tapauksessa.
Herkuttelu- ja napostelukulttuuri nopeilla hiilihydraateilla tuo mukanaan korkean veren sokerin, aiheuttaa painon nousua, maksasairauksia, mikroverisuonien rappeutumista (myös aivoissa) ja siksi siis myös aivotaantumaa ja tämän jatkeena muistisairauksia.
Muistisairaus on myös lihavuustauti, vaikka sen syntyyn vaikuttaa monta muutakin tekijää. Parkkinsonissa aivojen hermosolujen tulehdus voi alkaa suolistossa jopa kymmeniä vuosia aikaisemmin.
Aivoterveyden uranuurtaja Tri Daniel Amen kuvaa ihmisten aivomuutoksia erikoismenetelmällään ja on kirjoittanut useita kirjoja miten jo rapistuneita aivojaan voi kuntouttaa. Hän myös varoittaa, että huonoilla elintavoilla aivokunto alkaa jo nuorella iällä.
Suuri haitta työelämälle on vielä työiässä olevien aivojen taantuminen, jolloin luovuus ja tuottavuus laskee. Aivotaantuma myös voi muuttaa persoonallisuutta monin tavoin. Hän lopettaa uusien asioiden oppimisen, tulee äreämmäksi ja itsepäisemmäksi.
Elintavoilla muistisairauden voi torjua melko helposti. Riittävät määrät D-vitamiinia, B12, B9, B6, omega 3 ja kuitua ovat perusasioita. Suolen toiminta ja – terveys tulisi olla hyvä. Ylipaino ja napostelu ovat riskitekijöitä. Metsäulkoilu, puutarhan hoito (maamikrobit !), liikunta yleensä, voimaharjoittelu, maila- ja pallopelit, pätkäpaasto, musiikki, käsityöt, tanssi, kirjoittaminen, stressin torjunta, hyvä uni, kylmäuinti ja sauna ovat suojatekijöitä.
Kaikki on eduksi mikä vilkastuttaa aivoverenkiertoa ja hieroo älynystyröitä ja päinvastoin.
Yllättävästi kurkuma yhdessä mustan pippurin kanssa sekä inkivääri hajottavat aivosairauden mekanismissa muodostuvia amyloidiplakkeja, mutta vain säännöllisesti käytettynä.
On järkevä, halpa ja helppo aivoterveystoimi sekoittaa itselleen ja käyttää (ja pitää mukana) päivittäin mausteseosta, jossa on näitä ruuan makuakin parantavia mausteita.
Monipuolinen kaneli kannattaa vielä laittaa seokseen mukaan. Kahvia kannattaa rajoittaa, sillä se vähentää aivoverenkiertoa.