MITEN VANHUSHOITOPAIKAT SAADAAN RIITTÄMÄÄN

Vessin asiantuntijakommentti HS 210422

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008762118.html

 

Attendolle ym. hoivayhtiöille suomalaisten mahdollisimman suuri sairastaminen ikääntyneenä on toivottavaa ja lisää liikevaihtoa.

Yksilön elämän laadun ja yhteiskuntatalouden kannalta mahdollisimman hyvä kansan ja seniorienkin terveys olisi kuitenkin järkevintä.

Tähän päästäisiin mahdollisimman hyvällä kansallisella ja alueellisella ennaltaehkäisyllä, joka sana vilahtelee juhlapuheissa, mutta jonka eteen juuri mitään ei vielä tehdä.

Meillä olisi kymmeniä yhdessä tehokkaita keinoja vähentää huonovointisuutta ja sairastamista, mistä koituisi jättisäästöt hoivan laatua ja terveysympäristöjä parantammalla ja porkkanoilla parempii elintapavalintoihin.

Muistisairauksien radikaali vähentämien ei olisi edes kallista, kuten Englanti on osoittanut.

Siellä pelkästään aivoille tärkeän foolihapon lisääminen jauhoihin niin, että kansalaiset saavat sitä siellä n. 3 x suomalaisia enemmän, jo laittoi muistisairaudet laskuun. Jos lisäksi senioreille vielä annetaan B12, B6, Omega 3 ja D-vitamiinia lisäravinteena ja reilusti lisää kuitua ruuassa, henkisen kunnon nousu on dramaattinen.

Hyvällä seniorien aivojen hoidolla, joka kannattaa aloittaa jo työiässä, nykyisistä hoitopaikoista suuri osa jäisi käyttämättä ja miljardeja säästyisi.

Nykyinen hoitotapa halvalla ja ravinne- ja kuituköyhällä mättöruualla ja pitämällä monia vanhuksia lähinnä lääketokkurassa, sopii hoivayhtiöille paremmin kuin hyvin, mutta vanhuksille itselleen ja kansantaloudelle huonosti.