Nukkuma-asento vaikuttaa aivojen puhdistumiseen ja keuhkojen toimintaan

Elise Mäki HS 141220.  Juttu on osa Minä väitän -sarjaa, jossa yksi asiantuntija kertoo näkemyksensä jostakin omaan alaansa liittyvästä kiinnostavasta aiheesta.

Vaikuttaa siltä, että aivot puhdistuvat syvän unen aikana parhaiten, jos ihminen nukkuu oikealla kyljellä, kertoo SOMNOLOGI, neurologian erikoislääkäri ja professori Markku Partinen:

”OIKEALLA kyljellä nukkuminen niin sanotussa sikiöasennossa on ihmisen yleisin nukkumisasento. Sen terveellisyydestäkin on jonkin verran tutkimuksia. Pääsääntöisesti oikea kylki on paras asento.
    Vaikuttaa siltä, että aivot puhdistuvat syvän unen aikana oikealla kyljellä parhaiten. Havainto on tehty tutkimuksissa, joissa on tutkittu oikealla kyljellä nukkumisen vaikutusta aivojen tyhjenemiseen eli glymfaattiseen kiertoon. Se tarkoittaa niin sanottua aivojen pesukonetta.
    Oikealla kyljellä maatessa myös sydän pystyy toimimaan vapaammin kuin vasemmalla kyljellä nukkuessa, sillä sydän kaartuu vasemmalle, eikä sydäntä tällöin paina mikään. Näyttää siltä, että oikea kylki on myös rauhoittava eli pulssi tasaantuu enemmän kuin muissa asennoissa. Tältä osin on tosin vastakkaistakin tietoa.
     Oikealla kyljellä nukkumisen vaikutusta autonomisen hermoston toimintaan on katsottu rekisteröimällä aivojen sähkökäyrää ja mittaamalla verenpainetta ja pulssia.
     On myös tutkittu, että esimerkiksi päiväunilla ihmiset pääsevät helpoiten uneen oikealla kyljellä. Jos on ylipainoa tai mahalaukku on täpötäynnä ruokaa, mahanpohjukka painaa oikealla kyljellä maatessa siten, että ruokaa saattaa helposti ohjautua ruokatorveen ja voi alkaa närästää.

RUOANSULATUKSEN kannalta oikealla kyljellä nukkuminen on hyvä, koska mahanportti aukeaa oikealle päin. Ruoka pääsee mahalaukusta eteenpäin hyvin.
     Jos on ylipainoa tai mahalaukku on täpötäynnä ruokaa, mahanpohjukka painaa oikealla kyljellä maatessa siten, että ruokaa saattaa helposti ohjautua ruokatorveen ja voi alkaa närästää. Silloin vasen kylki voi olla parempi nukkumisasento. Myös pahoista refluksioireista kärsiville saattaa vasen kylki olla parempi.
     Jotkut ihmiset nukahtavat paremmin nalle tai tyyny sylissä tai laittamalla tyynyn jalkojen väliin. Se tuo turvallisuuden tuntua. Tässä kannattaa uskoa omaa mieltä ja kokeilla, miltä tyynyn kanssa nukkuminen tuntuu.

SELÄLLÄÄN nukkuminen ei ole yhtä terveellistä kuin kyljellä nukkuminen, paitsi imeväisillä. Kun vireystaso laskee ja ihminen alkaa mennä kevyisiin univaiheisiin, hengitysteiden lihasten jänteys alenee ja selkäasennossa kieli painuu helposti takanieluun. Silloin voi alkaa kuorsata ja hengitys muuttuu raskaammaksi.
     Se taas huonontaa tahdosta riippumattoman hermoston ja sydämen toimintaa. Kaikki ihmiset kuorsaavat enemmän selällään nukkuessaan kuin vatsa- tai kylkiasennossa.
     Kuorsaavia tai lievästä uniapneasta kärsiviä hoidetaan siten, että laitetaan selällään nukkumista estävä reppu selkään. Sen kanssa voi nukkua oikealla kyljellä ja jos kääntyy, täytyy mennä puoli-istuvan asennon kautta vasemmalle kyljelle.
    Voidaan myös käyttää niin sanottua tennispallohoitoa: selän puolelle asetetaan tennispallo, jolloin kyljeltä ei voi kääntyä selälle nukkumaan. Vatsallaan pitäisi nukkua ilman tyynyä, jotta niska ei ole väärässä asennossa.

VATSALLAAN nukkumista on nyt käytetty aikuisilla Covid 19 -hoidossa teho-osastolla. Keuhkojen takaosat eivät tuuletu kunnolla selällään nukuttaessa, ja sen takia teho-osastolla käännetään potilaita nukkumaan vatsallaan.
     Vatsallaan pitäisi nukkua ilman tyynyä, jotta niska ei ole väärässä asennossa. Teoreettisesti hyvä asento olisi nukkua hierojan pöydällä, jossa kasvot ovat kolossa ja niska on suorassa.
     Tavallisessa sängyssä sellainen on mahdotonta. Jos nukkuu hyvin vatsallaan pää kääntyneenä eikä ole korkeaa tyynyä tai kädet pahassa asennossa, vatsa-asento on aikuisella parempi kuin selällä nukkuminen.
      Vauvan nukuttaminen vatsallaan saattaa altistaa kätkytkuolemalle. Vauvan tulisikin nukkua aina selällään noin kuuden kuukauden ikään saakka.

IHMINEN vaihtaa nukkumisasentoja useita kertoja yössä, jos sängyn patja ei ole liian pehmeä. Ideaalisesti ihminen vaihtaisi asentoa oikean ja vasemman kyljen välillä.
      Jos herää yöllä, voi itseään käskeä vaihtamaan kylkeä. Koko yön nukkuminen samassa asennossa ei ole hyväksi. Jos nukkuu koko ajan selällään, keuhkojen alaosat eivät pääse tuulettumaan. Jos taas vain oikealla kyljellä, oikea käsi voi puutua.

JOS ON vaikeaa nukahtaa, voidaan nukkumisasentoa vaihtaa radikaalisti. Nythän suositellaan, että jos uni ei tule, tulisi mennä pois omasta sängystä, esimerkiksi olohuoneeseen lukemaan. Mutta samaan nukahtamistulokseen voi päästä laittamalla tyynyn sängyn jalkopäähän ja kääntymällä 180 astetta.
       Se antaa aivoille viestin, että nukkumisympäristö on muuttunut. Tämä auttaa ihmistä nukahtamaan paremmin.”