ONKO RYHDILLÄ OIKEASTI VÄLIÄ ?

Vessin asiantuntijakommentti HS 270423

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000009463918.html

 

Hyvän ryhdin kritiikkijuttu sisältää valitettavasti enemmän mielipiteitä kuin faktoja.

TULE vaivat ovat nousseet uudestaan ykköseksi varhaiseläköitymisen syynä.

Niistä suurin osa (arviolta 6000 – 7000 kpl/v) on istumaperäisiä, eli huonon istuma-asennon aiheuttamia rappeutumisia.

Huono istuminen tulee siis yhteiskunnalle, yrityksille ja ihmisille superkalliiksi. Selkäkipuihin myydään kipulääkkeitä suuremmalla rahalla kuin ostetaan kalusteita. Alaselkäleikkauksia tehdään luokkaa 20.000 kpl/v á  n. 15.000 € + seurannaiskulut. Luokkaa 800.000 ihmistä kärsii alaselkäkivuista päivittäin.

Pääsyy alaselän rappeutumiseen on selkä pyöreänä istuminen, jolloin selkänivelet ovat ”auki”, ligamentit ja pikkulihakset venyneenä, välilevyihin kohdistuu toispuolinen rappauttava paine, selän fasettinivelet ovat ilman töitä ja pitkät selkälihakset veltostuvat passiivisina ja ylivenyneinä.

Selän rakenteen mukainen hyvä ryhti on pitkäaikaisessa eli työistumisessa yhtä tärkeää kuin kävellessä tai seistessa, jossa virheasennot johtavat pian ongelmiin.

Myös istuessa paras asento on ilman tukea aikaansaatu seisoma/ kävelyryhti, jossa selän kudokset, kuormitukset ja nestekierto toimivat normaalisti eli luonnollisesti, jolloin terveys ja toimintakyky säilyy.

Hyvässä ryhdissä suoliston ja keuhkojen toiminta on merkittävästi parempaa.

Siihen päästään järkevimmin keskiraollisella keinuvalla ja anatomisesti muotoillulla satulatuolilla, joka tukee hyvin istuinluita ja jonka keskirako antaa tärkeän tilan häpy- ja häntäluulle, lantion pohjan kudoksille ja genitaaleille.

Keinumekanismi tuottaa huomaamatonta, mutta tärkeää mikroliikettä koko selkään ja lantioon lisäten tärkeää nestekiertoa (hapen ja ravinteiden saanti !) tukikudoksille.

Monia miehiä vaivaava matala testosteronin taso ja huono sperman laatu johtuu loogisesti lantionpohjan istumapaineesta, joka blokkaa suonet ja aikaansaa niissä vaarallisen kiveskohjun, eli verisuonivaurion. Nämä tärkeät pudental suonet aikaansaavat myös erektion.

Em. satulatuoli-istunnassa myös tavanomainen ja sairastuttava sisälantion paine jää muodostumatta ja näin estää monia elinvaivoja. Miesten syövistä lähes puolet on istumapaineen alaisissa sisälantion elimissä ja naisilla noin puolet siitä. Syöpien lisäksi tulee suuri määrä muita sairauksia.

Ryhdin takia pöydän ja monitorien korkeudet ovat tärkeitä samoin täysin puristamaton vaatetus. Työpäivään sisällyttävä liike on tietysti myös supertärkeää, jota voidaan toteuttaa ”roll & reach”, ”walk & talk”, ”sit & swing” sekä stand & type” – toiminnoin. Koska jalkojen nivelet eivät pidä seisomisesta, se pitäisi tehdä pienissä pätkissä ja max 30 % työajasta.

Hyvän istumisen mekanismin seuraukset ovat tiede-/faktapohjaisia, joihin pitäisi puuttua pikimmiten ennen kuin älypuhelin sukupolvi alkaa vanheta kaikkine monine kalliine ja elämän laadun romahduttavine vaivoineen.