MILLAINEN ERGONOMIA ETÄTÖIHIN ?

Vessin asiantuntijakommentti Hs 80320
https://www.hs.fi/ura/art-2000006431883.html

Hyvää tuottavuutta varten jutun ergonomianeuvoja pitää täydentää.

Hyvä ryhti saavutetaan ongelmattomasti VAIN keskiraollisella laadukkaasti muotoillulla ja mieluiten vielä keinuvalla satulatuolilla.

Reisien laskeutuminen 45 asteen kulmassa alaviistoon ja lantion pohjalle kudoksille ja genitaaleille pakopaikan tarjoava keskirako mahdollistavat lantion pitämisen seisomaryhdissä, mikä on koko yläkropan hyvän ryhdin perusedellytys.

Automaattisesti pysyvä hyvä ryhti taas tuottaa terveen selän, syvemmän hengityksen, paremmin toimivan suoliston ja tärkeimpänä, enemmän happea ja ravinteita aivoille.

Hyvä istumaergonomia vaatii pikasäädettävän pöydän (halvimmillaan kaasujousella saa 300:lla) Mahakolollista kyynärpehmikettä, telakointiasemaa, lisämonitoria (tai ainakin läppäritelinettä) ja lisänäppistä ei kannata halpoina mutta tehokkaina lisälaitteina unohtaa.

Ergonomiaan kuuluvat myös tärkeät työvaatteet, joilla on suuri merkitys supertärkeisiin nestevirtailuihin eli aineenvaihduntaan.  Lantion – vyötärön alueella edullisinta ryhdin ja aineenvaihdunnan kannalta olisivat täysin puristamattomat ja kevyet vaatteet. Näitä olisi naisilla esim. väljä mekko tai legginsit ja miehellä jotkut ohutkankaiset lökärit.

Farkut ja sukkahousut ovat aina huonoja istumavaatteita. Myös alusvaatteet ostetaan ymmärtämättömyydessä järjestään liian pieninä eli kireinä. Tällöin ne estävät virtailuja eli jättävät jälkiä ihoon. Alusvaatteettomuus olisi ylivoimaisesti järkevintä.

Työn tuottavuutta lisää myös VHH eli vähähiilihydraattinen, runsaskuituinen ja – rasvainen ruokavalio, jossa on paljon kasviksia (marjat, hedelmät, vihannekset, sienet, siemenet, pähkinät, levät).

Tällainen ruokavalio pitää verensokerin tasaisena ja työtehon hyvänä.