Vessin asiantuntijakommentti HS 280220
Mattsonin tapauskin osoittaa, miten onnettomalla tasolla suolen terveysosaaminen on Suomessa. Vakavaa vaivaa piti etsiä vuosia.
Näin on nykyäänkin kymmenien tai satojen tuhansien kohdalla.
Kuten hyvin tavallista, hänkin sai yliherkkyyden gluteiinilla ylikyllästetystä tyypillisestä ruuastamme.
Ihmisen elimistö sietää vaihtelevasti, mutta yleensä huonosti gluteiinia, jonka sieto vielä heikkenee iän myötä. Monasti suolisto tulehdukset ovat kuitenkin monen asian yhteisvaikutus, jossa myös tyypillisellä kuidun vähäisyydellä on suuri rooli.
Suoliston häiriöt ja niistä johtuvat sairaudet ovat moninkertaistuneet viimeisten 50 vuoden aikana.
Mattson oli onnekas, ja ehkä sinnikäskin päästessään eroon monilla huonoihin lopputuloksiin johtaneesta suolistotulehduksesta.
Toinen supertulehduttaja on nykyisten Ayrshire– ja Friisilaislehmien maidossa oleva BCM7 tulehdusta aiheuttava proteiini, jonka biokemiaa ja monia epäiltyjä sairastuttavia vaikutuksia kuvaa uusiseelantilainen prof. Woodward kirjassaan ”Devil in the MIlk”.
Menestyvä urheilija tarvitsisi ehdottomasti huippu hyvän suolistoterveyden ja siihen liittyvän tietoisuuden ja hoitokeinot, painon, jaksamisen, vastustuskyvyn, ravinteiden imeytymisen ja mielenterveyden takia.
Tätä asiaa ei valitettavasti osata valmentaa meillä vielä urheilussa ja ravintovalmentautuminen kannattaakin tehdä itse. Fiksu urheilija voi kaivaa itse tietoa maailmalta johtavasta ennaltaehkäisevän lääketieteen (CAM) tutkimuksesta ja soveltaa sitä suolistoelintapoihinsa.
Jopa muutamilla kymmenillä pienillä ja toisiaan tukevilla keinoilla supertärkeä suoliston terveys (jonka solut uusiutuvat viikossa) on melko helppo saavuttaa.