Vessin kommentti Hs 100921
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008248664.html
Teoretisoiminen korruptiolla vaatii myös nykypäivän esimerkkejä.
Lääketeollisuudella on sekä avointa korruption rajapinnalla olevaa toimintaa, mutta myös paljon ”rasvaamista” (ammattitermi, tarkoitta olosuhteiden luontia eri tavoin), jolla terveydenhoidon kenttä saadaan lääkeriippuvaiseksi ennaltaehkäisyn tai luontaishoitojen sijaan. EU:n lääkeviraston eläköitynyt tanskalainen johtaja Peter C Koetche kirjoitti tästä palkitun kirjankin ”Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus”.
On sitkeitä inside puheita, että VR:n urakoista järjestetään vain muodollisia tarjouskilpailuja. Yksi taho vie ne aina.
Suomessa on selvästi lasikatto kuitupuun hinnassa. Kun 3 suurinta ostajaa ostaa 85 % kuitupuusta, tämän tärkeän raaka-aineen hinta on näin helppo pitää alhaalla keskenään sopimalla. Tässä asiassa vaikuttaminen menee jopa niin pitkälle, että valtakunnan metsänhoito-ohjeiston mukaan metsää hoitaen, korjuuseen tulee paljon enemmän halpaa kuitupuuta kuin mikä olisi metsänomistajalle taloudellista. Erokin taloudessa on aika suuri.
Kun epäeettistä, laitonta tai epärehellistä markkinavaikuttamista verkostojen kautta tapahtuu, tyypillistä on, että mediankin on ”hankalaa” julkaista näistä tietoja reaaliaikaisesti eri syistä. Siksi en ole ollenkaan varma, että HS:llä kanttia tai halua julkaista tätäkään kommenttia.
Markkinoilla huonoa vaikuttamista harjoittavat tahot tietysti inhoavat omien nimiensä tuomista esille.