MITEN ESTÄN HARTIA- JA MUUT JUMIT ?

Vessin asiantuntijakommentti Hs 260821

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000008212041.html

Ylivoimaisesti tehokkain keino niskajumien hoidossa ja ehkäisyssä on laittaa työergonomia kuntoon.

Kun keho on automaattisesti hyväryhtinen, eikä jännityksiä ole, jumitkin helpottavat ja estyvät. Näin nestevirtailut kehossa ovat kunnossa, kudokset saavat happea ja kuona-aineet häviävät vilkkaasti.

Istuminen laadukkaalla keskiraollisella ja keinuvalla satulatuolilla lantiosta väljillä ja puristamattomilla vaatteilla on hyvän ergonomian perusta.

Sen lisäksi pöydän tulee olla pikasäätöinen ja monitorien juuri oikealla etäisyydellä (ja fontit oikean kokoiset), että eteenpäin kumarteluun tarvetta ei ole. Monitorin laatu vaikuttaa myös rasittumiseen.

Pöydässä tulisi olla mahakolo tai pehmustettu ”mahakaari”, joka antaa käsivarsia kannattelevan tuen juuri oikeassa kohdassa olkapäiden alla rentouttaen hartioita.

Kaikki vaatteet tulisi olla täysin puristamattomia nestevirtausten aktivoimiseksi. Sen lisäksi työaikana pitää vaihtaa seisomisen ja istumisen välillä ja käydä kävelemässä (portaissa olisi edullisinta) toistuvasti. Esim. puhelut voi useimmiten tehdä kävellen.

Em. ergonomialla työn tuottavuus on keskimäärin kymmeniä prosentteja parempi, kuin perinteisesti tehden. Hartiajännitykset estyvät ja jopa vihoitteleva alaselkäkin voi tulla oireettomaksi.

Voima- ym liikunnan harrastaminen omalla ajalla tietysti vain parantaa tilannetta.