HUONOSTI TIEDOSTETTU JA TUNNETTU RAUDAN PUUTOS

  • Raudan puutos onhyvin yleinen, mutta silti huonosti tunnettu, tiedostettu ja alidiagnosoituvaiva.
  • Lääkärit erehtyvätusein eli eivät huomaa raudan puuteoireita.
  • Lisäksi ontiedostettava, että hemoglobiini voi olla kohtuullisissa lukemissa, samaanaikaan kun varastoraudan (S-ferrit.) määrä on aivan liian alhainen ja erilaisia oireitaesiintyy.
  •  Mielenkiintoista myös on, että eri lähteetluettelevat erilaisia raudan puuteen oireita. Tämä kuvaa sitä, että asiahallitaan huonosti ja että oireet voivat olla erittäin moninaiset.

Anemian oireita ovat:

Anemiassa eli matalissa hemoglobiiniarvoissa raudasta on aina pula, mutta voi olla myös raudan puutetta niin, että anemiaa ei ole.

On myös vaikeasti havaittavaa raudan puutosta, jossa varastorautakin (S-ferrit.) on nipin napin viitearvoissa, mutta silti on raudan puute ja siitä johtuvia oireita. Anemia kehittyy usein salakavalasti pikkuhiljaa eikä osata epäillä mitään. Lieväänkin anemiaan voi liittyä epämääräistä väsymystä, voimattomuutta ja ruumiillinen suorituskyky voi olla heikentynyt. Ei jaksa juosta siten kuin ennen. Hemoglobiinin edelleen laskiessa tulee vakavampia lisäoireita kuten sydämen tykytykset, ja rintakivut.

Tavallisimpia raudanpuuteen oireita ovat:

Anemian lisäksi muita oireita yksin tai useita voivat olla poikkeava väsymys, hajamielisyys,heikotus, huimaus, kalpeus, ihon tai silmävalkuaisten keltaisuus, hajamielisyysja keskittymiskyvyn puute, päänsärky, hermostuneisuus, ruokahaluttomuus,hengästyminen ja hengenahdistus, sydänkipu, ihon ja huulten kuivuminen, kynsienhalkeilu, hiusten haurastuminen ja hiustenlähtö, ienten ja silmäluomiensisäpinnan vaaleneminen ja nopeutunut pulssi, heikentynyt yleiskunto javastustuskyky.

Muita oireita voivat lisäksi olla painon nousu (kilpirauhasen vajaatoiminta raudan puutteesta) painavat ja nopeasti puutuvat jalat rasituksessakuten portaissa, ylämäessä tai juostessa, lihas- ja nivelkivut, turvotus sekäunihäiriöt ilta-/keskiyön unessa, levottomat jalat ja kehon levottomuus, sekäunen puutteesta kohonneet verensokeriarvot.

Pitkäkestoisiinunihäiriöihinliittyy myös usein verensokerin nousu, joka on helppo todeta lähes minä aikana vaan päivästä, kun tietääruokailuajan ja viimeisen aterian määrän ja ruoka-aineet.

Lieväkinanemia saattaa vanhuksilla johtaa yleiskunnon vaaralliseen romahtamiseen.

Raudan puute aiheuttaa hyvin yleistä kilpirauhasen vajaatoimintaa, koska rautaa tarvitaan kilpirauhashormoninmuodostusprosessissa.

Raudan puutoksen todentamisen jälkeen sitä torjutaan rautapitoisilla ruuilla (veri, maksa, liha, tumma suklaa), lisäravinnetableteilla (ovat voimakkaasti hapettavia, eli yliannos on vaarallista) sekä terveyskaupoista ja apteekeista saataville rautapitoisilla yrttinesteillä.
Liikunnan harjoittaminen samaan aikaan rautaravinteiden käytön kanssa on eduksi.
Raudan puute korjaantuu hitaasti. Aika on muutamasta kuukaudesta vuoteen.


Jokaisen kannattaa olla selvillä omista rautatasoistaan ja myös siitä, mitkä hyvät arvot tulisi olla.
Hyvään terveyteen ja energiseen olemiseen hemoglobiinin (Hb) tulisi olla naisilla 130 – 160 ja miehillä 140 – 170.
Varastorauta (S-ferrit, viitearv. 40 -100). Liian korkea varastoraudan määrä on sydänterveyden riskitekijä.
Kolmas tärkeä rauta-arvo on trans – rauta (fs-Transf.). Viitearvohaarukka on 2.0 – 3.6. Rautatasot saadaan selville halvalla ja yksinkertaisella laboratoriokokeella.

Rautatiedon koonnut

Veli-Jussi Jalkanen
Ennaltaehkäisevän terveystiedon asiantuntija