MARININ UUDENVUODEN TOIVEET ”HELPOSTI” TÄYTETTÄVISSÄ

Vessin kommentti Hs:n juttuun Marinin uudenvuoden puheesta
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006358716.html

Rikkaana maana, jossa on paljon osaamista, hyvä järjestys, suhteellisen hyvä koulutus ja valtavasti luonnonvaroja / asukas, meillä ei olisi mitään hätää, jos teemme viisaita valintoja.
Kansantuloa ja hiilineutraaliutta yhtä aikaa lisäisivät ainakin:
1. Panna metsät kasvamaan 50 % nopeammin (melko vaivattomasti !!) jo tunnetuilla metsänhoitomenetelmillä ja lisäämällä ”porkkanoita ja keppiä” metsänomistajille. Lisäpuu toisi miljardeja lisää vientituloja, kymmeniä tuhansia työpaikkoja ja sivuvirrat lisäisivät uusiutuvaa raaka-ainetta moneen asiaan muovia ja fossiilisia materiaaleja korvaamaan.
2. Hyödyntää Suomessa kaikki biojäte tekemällä siitä kaasua. Jos käyttäisimme tähän 10 % (huonoimpia) peltohehtaareitamme typensitojakasveilla, parantaisimme näiden peltojen kasvukunto ja hiilitasetta ja saisimme raaka-ainepohjan muiden biojätteiden kanssa kuljettaa vaikka koko autokantamme kaasulla ja paljon jäisi vielä lämmitykseenkin.
3. Rapautuvan kansanterveyden ja epidemiaksi nousseen ylipainon saisimme selätettyä kansallisella ja kuntakohtaisilla sairauksia ennaltaehkäisevillä terveysohjelmilla, joihin on jo ideoitu kymmeniä terveysympäristöä parantavia ilmaisia keinoja. Muutamalla porkkanalla saisimme myös kansalaiset tekemään järkevämpiä elintapavalintoja terveytensä hyväksi. Nämä yhdessä merkitsisivät hoiva- ja sairaanhoitomenojen kutistumista miljardeilla ja lisäksi saisimme terveemmän ja energisemmän ja siksi tuottavamman kansan.”On vältettävä poukkoilevaa politiikkaa”, pääministeri linjaa.