MIKSI KESKIRAKO JA KEINUVA SATULAISTUIN ON PARAS

Tutkitusti istuminen tavallisella tuolilla altistaa suurelle määrälle vaivoja.

Perussyinä ovat huono ryhti ja siitä johtuvat monet asiat, liikkumattomuus, lihaskireys sekä istumisesta aiheutuvat kudospaineet pakara-, genitaali-, lantiopohja-alueella ja sen kautta myös sisälantiossa.

Optimaalisen tuolin muotoilulta kehon fysiologia vaatii: keskirako, sopivan pehmeä istuinluiden tuki ja reisien puristamattomuus.

Keskiraon tärkeät edut:

 1. Hyvä ryhti. Tavallinen genitaali- ja häpyluupaine eliminoituu keskirakoon, jolloin lantio saadaan seisomaryhtiin.
 2. Kivesten terveys. Löysien vaatteiden ja tuolin keskiraonraon takia kivesten lämpö saadaan optimiksi (33 C) paine pois ja virtaukset toimimaan. Sperman ja testosteronin tuotanto jatkuu istumisen aikana häiriintymättä.
 3. Peniksen terveys, erektio. Lantion pohjalla ja häpyluun päällä genitaalien tiehyet toimivat keskiraon turvin.
 4. Vulvan terveys. Alueen tuuletus estää hautomista ja kudospainetta. Immuunipuolustus toimii.
 5. Lantion sisäelinterveys. Rako vähentää (tai eliminoi) istumisen aiheuttamaan paineen lantion sisällä, jolloin lantiokaukalossa elinten sisäelinten terveys paranee. 

Tavanomaisessa 90/90 istunnassa ryhti on väistämättä huono, koska lantiota ei saa käytännössä seisomaryhtiin. Luiden kulmat, kireät nivelsiteet, jänteet, lihakset lantiossa ja alareidessä pitävät siitä huolen. Näin selän ryhti painuu kasaan.

Huono ryhti taas aiheuttaa:

 1. Hengityksen pinnallistuminen.
 2. Pään painopisteen olemisen hartioiden etupuolella ja ”roikkumisen”.
 3. Em. syystä kaulalihasten jännittymisen ja siksi heikentyneen verenvirtauksen aivoihin.
 4. Niska-, yläselkä- ja alaselkäkipuja.
 5. Selän kudosten rappeutumista ja heikentymistä huonossa ryhdissä, jossa alaselän nestekierto on jännityksen ja pyöreänä venymisen takia heikentynyt ja kun rangan fasettinivelet ovat auki. Näin ne eivät voi kantaa osaansa painosta luonnollisella tavalla.
 6. Lisäksi huonosta ryhdistä aiheutuu suoliston läpivirtauksen haitallinen hidastuminen lisäpaineen takia ja näin lantiokaukalon elinten (sisäsynnyttimet, lantiopohjan lihakset, eturauhanen, osa suolistoa) huonovointisuus niin ikään lisäpaineen takia.

Polvi- ja lonkkanivelvaivat aiheutuvat jatkuvasta n. 90 asteen kulmasta, mikä lisää rustopainetta ja rappeutumista. 

Satulaistunta (reidet 45 astetta alaviistoon) on paras tapa saada hyvä työryhti.

Hyvän istumaterveyden perusta on laadukas satulatuoli, jossa reisikaukalot ovat suorat tai koverat, mutta EI KUPERAT koska kuperuus tukkii sisäreiden virtauksia.

Lisäksi hyvään työpiste-ergonomiaan tarvitaan säätöpöytä, kyynärtuki ja hyvät monitorit kaikki oikein säädettynä.

Väljät vaatteet, sopiva määrä (10 – 30 %) seisomista ja liikkeelle lähtöjä estää viimeisetkin SD:t ( = Sitting Disorders) eli istumaperäiset vaivat.