MIKSI MATEMATIIKAN TULOKSET JA LASTEN ÄLYKKYYS LASKEVAT ?

Vessin asiantuntijakommentti HS 160122

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009328066.html

 

Valitettavasti julkisuudessa ei uskalleta sanoa asian eli matematiikka ongelman ydintä ääneen: lasten älykkyys on alenevassa trendissä.

Ylioppilaskokeissa matematiikan, fysiikan ja kemian tehtävät ovat nyt selvästi helpompia, kuin mitä ne olivat 50 v sitten. Silloin koulujen ryhmäkoot olivat paljon nykyistä suurempia.

Jo pitkään on tiedetty, että jenkkiperheiden lapsien keskimääräinen älykkyys oli kääntynyt laskuun jo vuosikymmeniä aikaisemmin samaan aikaan kuin aasialaisten lasten älykkyys oli silloin vielä nousussa.

Nytkin hyvissä kiinalaisissa ja korealaisissa kouluissa lapset laskevat matematiikan tehtäviä selvästi vaikeammalla tasolla kuin Suomessa.

Meillä älykkyyden laskuun syitä voi hakea seuraavista: lapsille ja lasten lukemisen väheneminen, liikkumisen ja leikkimisen väheneminen, TV:n liika katselu ja ravinto- ja kuituköyhän ja prosessoidun roskaruuan (makeiset, juomat, pikaruoka, einekset, leivonnaiset) lisääntyminen. Lasten ylipainoa esiintyi hyvin vähän 50 v sitten.

Aikaisemmin oppimisen ja opiskelun tehtiin keskimäärin enemmän töitä. Sittemmin lasten viihteen kulutus ja siihen mennyt aika on lisääntynyt valtavasti.

Kouluhäirinnän ja meluamisen takia opetus ja oppiminen on heikentynyt samaten kuin kouluissa oleva positiivinen kuri ja opettajien kunnioitus.

Syinä on myös äitien saaman omega 3 rasvahappojen ja mikroravinteiden saannin väheneminen ja keskipainon lisääntyminen. Epigenetiikka vaikuttaa äidin kautta lapsiin.

Syykirjossa saattaa olla myös mukana kansan mikrobiomin keskimääräinen huononeminen (syinä huonompi lasten ravinto, liikunta, stressi, uni), vaikka tutkimus ei olekaan tästä vielä selvillä.

Näiden elintapasyiden korjaamisessa ei raha juuri auta, vaikka opetusministeri sitä kaipaakin.

Elintaparappeutumisen trendiä on vaikea kääntää.

Ensin pitäisi kuitenkin uskaltaa nähdä rehellisesti kipeät juurisyyt, ennen kuin tehotoimia voidaan edes suunnitella.