MIKSI SUOMI LIHOO EIKÄ LAIHDU?

Vessin asiantuntijakommentti
HS 130124 https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000010053957.html

 

Suomen laihduttaminen kyllä onnistuisi, jos siihen käytettäisiin kansallisesti ja toisiaan vahvistavia tehokkaimpia mahdollisia keinoja osana kansallista ennaltaehkäisykeskeistä kansanterveyden hoitoa. Näitä keinoja on kymmeniä.

Nythän suurin syyllinen ylipainoon on valtiovalta, joka sallii roskaruokajättien haitallisten, koukuttavien ja lihottavien tuotteiden myynnin pidäkkeettä.

Lapsi on nähnyt koulun alkamiseen mennessä kymmeniä tuhansia roska- ja haittaruokamainoksia, jotka ovat varmasti muokanneet asenteita. Jotta lapsi osaisi vastustaa henkisesti roskaruokaa, siihen tarvitaan erittäin tiedostava ja taitava koti, jossa luodaan aktiivisesti huonon ruokakulttuurin tietoista vastakulttuuria. Siihen kykenee vain hyvin harva koti. Suurimmassa osasta koteja myös vanhemmat ovat nykyään haittaruoka-addikteja.

Toinen syyllinen lihavuusbuumiin on lääketeollisuus, jolle lihava ihminen on toiveasiakas. Hänelle tulee moninkertaisesti erilaisia lääkittäviä vaivoja solakkaan ja terveystietoiseen henkilöön verraten. Niinpä lääketeollisuuden kanssa hyvää pataa olevat sairaanhoidon toimijat ja lääketeollisuuden vaikutuspiirissä olevat potilasjärjestöt kaikki mollaavat ja haittaavat oikeasti tehokasta ennaltaehkäisevää terveyden hoitamista.

Valitettavasti myös käypähoitosuositukset (lääkärien ohjekirja) esittelevät hyvin heikosti juurisyihin meneviä ja ennaltaehkäiseviä lääkkeettömiä hoitoja.

Haitta- ja roskaruokateollisuus tietysti käyttää kaikki mahdolliset keinot ihmisten lihottamiseen, sillä ylipainoinen syö tutkitusti yli 2 x enemmän roskaruokaa kuin solakka.