MILLAINEN OLISI TEHOKAS SOKERIVERO?

Vessin asiantuntijakommentti HS 160424 https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010359760.html

 

Sokeriverosta saisi oikeasti tehokkaan, jos se ulotetaan koskemaan kaikkea haittaruokaa kuten: makeisia, makeita juomia, pikaruokaa, perunalastuja, popcorneja, makeita leivonnaisia, alkoholia ja ultraprosessoituja eineksiä.

Näiden ALV voisi olla 50 %.

Vastaavasti ravintotottumusten järkevöittämiseksi ALV pitäisi kokonaan poistaa terveellisiltä tuotteilta kuten: tuoreet, pakastetut tai kuivatut: marjat, hedelmät, vihannekset, sienet, siemenet, yrtit, terveysvaikutteiset mausteet, merilevä, lisäravinteet, munat ja kala.

Tällainen hintakeikahdus siirtäisi kulutusta tehokkaasti terveellisempään suuntaan.

Tehoa voisi lisätä määräämällä yläraja haittaruuille kaupan hyllymetrien osuuksista. Myös niiden sijoittelu pitäisi rajata laissa kaupan peräosaan.

Ylipaino-, lihavuussairaudet ja ravintovajeet eli haittaruuat aiheuttavat romuttuvalle kansantaloudellemme useiden miljardien kustannukset sairaanhoidossa, sekä alentavat tutkitusti tuottavuutta, koulutusaktiivisuutta ja älykkyyttä.

Jo nyt yhteiskunta rajoittaa ja ohjaa huume-, tupakka- ja lääketuotteita sekä haittakemikaaleja.

Miksi ei siis hintaohjattaisi ja rajoitettaisi muitakin tuotteita, jotka ovat yksiselitteisesti haitallisia ja yhteiskunnalle liian kalliita.