MILLAINEN ON TEHOKKAIN TYÖTILA?

Vessin asiantuntijakirjoitus Hs 200920

Linkki artikkeliin 

Asetamme jenkkikäytännöt malliesimerkiksi, vaikka juuri siellä säätöpöydät, monimonitorityöskentely, työtilan hiljaisuus, laadukkaat keskiraolliset keinuvat satulatuolit, vapaus pukeutua mukavimpiin mahdollisiin vaatteisiin ym. parhaat ergonomiasovellutukset ovat selvästi jäljessä Skandinaavisista käytännöistä.

Jenkeissä laitetaan myös kallispalkkainen erikoisasiantuntija tuhlaamaan työtehoaan kiinteiden pöytäkorkeuksien, perinteisten tuolien ja pelkkien läppärien sisältämissä alkeellisissa työpisteissä kotona tai avokonttoreissa. Joku seisomatyöpiste tiellä täällä ja edelleen huonon ryhdin tuottava sohva ei tilannetta juuri paranna.

Mielestäni paras ratkaisu sosiaalisista lähikontakteista hyötyvien työskentelyyn on ns. ”Nest Office” – ratkaisu, jossa kullakin on suurtilassa lasioven takana oma äänieristetty n. 1.5 x 2 m minitoimisto, jossa on työrauha mutta tärkeimmät projekti- /suunnittelukaverit lähietäisyydellä. 

”Pesässä” on läppärille telakointiasema, näppis, tuottavuutta lisäävät laadukkaat 3 monitoria, korkeussäädettävyydeltään ohjelmoitava pöytä (automaattinen säätövaihtelu kirjoittamiseen ja lukemiseen sekä istuen, että seisoen) käyttäjän omilla korkeusmitoilla, laadukas keskiraollinen satulatuoli (on myös paljon huonoja ja epäterveellisiä) ja tilaa juuri parille seisovalle yliolan kurkistelijalle.

Viihtyvyyttä parantaa, jos pesä on vain omassa käytössä, jolloin seinillä voi olla itselle tärkeitä kuvia, pöydällä ja pöydänalakaapissa voi olla omia pikkutavaroita, näytteitä ym. mitä nyt kukin tarvitsee.

Kehittyneeseen ympäristöön kuuluu, häiriöttömiä palaveritiloja työryhmille, paikka terveellisille välipaloille, lisäravinteille (D- ja C-vit. ym) ja juomille sekä jumppanurkka / huone, jossa on vaihtelevasti pienvälineitä kuten kahvakuulia, käsipainoja, joogamattoja, riipuntatanko yms.

Mietiskelyä tai torkkuja varten tulee olla leponurkka vaaka-asentoon kääntyvine lepo- / audioakustisine tuoleineen.  

Tällaisen työympäristön tuottavuusvaikutus on kymmeniä prosentteja parempi tavalliseen / heikkolaatuiseen jenkkityyliseen avokonttoriin verrattuna.