MILLAISTA PARAS KOTIERGONOMIA ?

Vessin asiantuntijakommentti HS 100122

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000008473813.html

”Tärkeämpää kuin täydellinen asento on asentojen vaihtaminen. Ei ole tarkoitus kököttää koko päivää ryhdikkäänä. Ilmivallan mukaan ryhti on ”kotipesä”, johon välillä palata.”

Väite ei ole nyt ihan oikea.

Jatkuva huonojen asentojen välillä vaihtaminen on selvästi huonompi vaihtoehto kuin jatkuvasti hyvä ryhti, jossa on myös jatkuvasti pientä nestevirtailuja aktivoivaa mikroliikettä.

Tämä saadaan aikaan istumalla säätöpöydän ääressä keskiraollisella keinuvalla satulatuolilla, jossa reisikaukalot ovat suorat, eivät ole kuperia, mikä pysäyttää alaraajojen nestekiertoa.

Tavanomainen pyöreäselkäinen istuminen varmuudella romahduttaa kehon nestekiertoa, aiheuttaa vaivoja ja rappeuttaa pitkän päälle alaselän rakenteita. Näitä on Suomessa surkeissa tilastoissa jo miljoonia.

Hyvä ergonomia määritellään: maksimaalista mikro- ja makrotasoista nestevirtailua (veri ja imuneste) jopa pienimmissäkin kudoksissa sekä aktivoivaa seisomista ja liikkumista sopivasti.

Viisaaseen ergonomiseen etätyötapaan työtapaan kuuluvat täysin puristamattomat vaatteet (tai parhaimmillaan täysi vaatteettomuus kotioloissa), sopivasti liikettä (seisomista, portaita, pienjumppavälineitä) ja taukoja oman psyyken mukaan.

Tärkeää on pitää läppäri telineessä silmien korkeudella ja työtä paljon enemmän tutkitusti tehostavana 2-3 monitorin sarja (tai kaareva suuri monitori), joissa useita asiakirjoja voi olla yhtä aikaa auki.

Pöydän mahakolo ja sen reunoilla olevat kyynärpehmikkeet rentouttavat hartioita ja lisäävät näin verenvirtausta aivoihin, buustaten niiden toimintaa ja vähentäen aivosumua.

Jo alle tonnin satsauksella ja hyvillä työtavoilla päästään kotiloissa ergonomiseen työtapaan, jossa vältetään vaivat ja tuottavuus on kymmeniä prosentteja läppäri-keittiöpöytä ergonomiaa parempi.

Yrityksille olisi valtavan kannattavaa kaikkien eduksi hoitaa em. järkevät kalusteet työntekijän kotiin ja kouluttaa tämä optimaaliseen työtapaan.