MISTÄ JA MILLAISIA KALOREITA ?

Vessin asiantuntijakommentti HS 91121

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000008203575.html

Kaloritietoviidakossa on tärkeää olla tietoinen myös seuraavista asioista:

Leptiini niminen hormoni säätelee nälän tunnetta. Huonoja ruokia syövillä ja ylipainoisilla ihmisillä tämän hormonin tasot ovat vääristyneet, eikä kylläisyyden tunne tule ajoissa.

Mikrobien kirjo ja määrä suolistossa määrää osittain, miten herkästi lihomme tai laihdumme. Määrätyt kuiduilla ja hapatetuilla tuotteilla (jogurtit, hapankaali) elävät mikrobit voivat pitää meitä solakampina. Makeita säännöllisesti syövillä mikroobisto on vääristynyt.

Kuidulla on suuri merkitys ruuan lihottavuuteen. Runsaskuituinen ruoka auttaa suoliston terveyttä, kuona-aineiden poistossa ja suoliston terveydessä, mikä vaikuttaa koko kehoon monen mekanismin kautta.

Veren sokerin tasot vaikuttavat lihomiseen. Sokerin ja rasvan yhdistelmäruuat, kuten esim. vehnä- ja rasvapitoiset leivonnaiset ja roskaruuat tai ateriat, joiden kanssa juodaan sokeripitoisia juomia, lihottavat herkimmin.  Ne ”Atkinsin dieetti”, jolloin syödään vain rasvoja ja valkuaisia, jotka eivät nosta veren sokeritasoa, laihduttaa varmasti, vaikka onkin yksipuolisuudessaan epäterveellinen. Ylipainoisessa Suomessa syödään lisättyä sokeria 30- 40 g päivässä, vaikka WHO:n suositus olisi 8 g/pv.

Jos ruuan kalorit tulevat luonnollisesta käsittelemättömästä ruuasta, jossa kuitu ja suojaravinnetasot ovat korkeita, on paljon helpompaa pysyä solakkana ja terveenä kuin syömällä prosessoitua ja kuituköyhää teollisuusruokaa, jossa myös suojaravinteiden määrä on alhainen, mutta kemiallisten lisäaineiden määrä on korkea.

Hivenravinteiden puute ruuassa aiheuttaa liikasyöntiä, kun taas ravinne- ja kuiturikkaalla ruualla tätä ei ilmene niin helposti. Lisäravinteiden syönti auttaa tässä jonkin verran.

Vähärasvaisella ruualla lihoo helpommin, koska tarpeellisen valkuaisesta ja suositellusta puolen kilon kasviksista tulee vain n. 600 kcal ja vähärasvaisen dieetin (20 % rasvaa energiasta) rasvasta 2000 kcal päiväkulutustasolla sen päälle vain 400 kcal. 1000 kcal jää katettavaksi yleensä sokeri – vilja  – peruna hiilihydraateilla, jotka nostavat veren sokeria jo aivan liikaa. 50 % energiasta luonnollisina ja terveellisinä rasvoina (kylmäpuristettu oliivi, voi, kalan rasva, siemenet, pähkinät, liha) , auttavat kalorilaskelman jo tasapainoon.

Kilpirauhasen lieväkin vajaatoiminta aiheuttaa helposti painon nousua.

Pahin kalorirysä on naposteleva elämäntyyli, jossa ateriat ovat isoja ja ruokaa on aina tarjolla.