MITEN EROON VIRTSATIETULEHDUKSISTA ?

Vessin asiantuntijakommentti HS 220823

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000009767343.html

”…talviaikaan tulehduksia on enemmän kuin muulloin, mikä liittyy ehkä paikallisen vastustuskyvyn heikkenemiseen.”

Talviaikainen vastustuskyvyn puute tulee suurimmaksi osaksi D-vitamiinitasojen laskemisesta. Kesäaikaisen tason (yli 100 nmol eli aikuiselle n. 100 mcg:n päiväsaanti) ylläpitäminen myös läpi talven estää tämän.

Muita keinoja virtsatietulehdusten estämiseksi ovat:

  1. Huolellinen alapesu aina ulostamisen jälkeen. Näin tulehduksia aiheuttavat suolistobakteerit saadaan genitaalialueelta pois. Siellä ne voivat pujahtaa helpommin ohuen ihon läpi sekä virtsatien tai emättimen seinämässä ja tulehduksen alku on valmis. Alapesun oppineet miehet voivat jättää genitaaliterveydelle haitaliset alushousut pois, millä on edullinen vaikutus myös kives- ja testosteroniterveyteen.
  2. Lantion alueella sopivien ilmavien ja hikoilua estävien vaatteiden pito. Hiki on bakteereille hyvä kasvualusta.
  3. Istuminen keskiraollisella ja keinuvalla satulatuolilla. Kun genitaalit ja lantion pohja ovat tuolin raossa hikoilua on vähemmän ja bakteereja ”siirtelevä” istumahankaus loppuu ja nestekierron (veri, imuneste) heikentymistä aiheuttava istumapaine poistuu. Heikentynyt nestevirtaus pehmytkudoksissa lantionpohjassa ja lantion sisällä estää bakteereita tappavien immuunisolujen pääsemistä paikalle. Lantion sisälle tavallisissa tuoleissa leviävä istumapaine myös aiheuttaa eturauhasen huonovointisuutta, liikakasvua, tulehtumista ja syöpää.