MITEN ISTUMINEN TURVALLISEKSI JA TUOTTAVUUTTA TUKEVAKSI

Vessin asiantuntijakommentti HS 80322

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000008638367.html

 

”Dynaaminen istuminen tarkoittaa, että voidaan pysyä liikkeellä nousematta tuolista”

Tämä tärkeä pointti on erittäin hankala toteuttaa tavallisessa 90/90 asteen lantio/polvikulman istunnassa.

Sen sijaan se on helppo toteuttaa keinuvassa keskiraollisessa satulatuolissa, jonka reisitukialue tulee olla suora herkkien alaraajojen nestevirtailujen takia.

Jutussa esitetty 90/90 istunta pyöristää alaselän lähes vääjäämättä, jolloin selän ryhti romahtaa, lihakset ja muutkin kudokset jännittyvät, alaselän ja niska-hartia-alueen nestekierto eli kudosten hyvinvointi heikkenee, mistä seuraa pitkän päälle erilaisia TULE vaivoja.

Jutussa mainittu tärkeä kyynärpäiden tuki pitää saada aikaan vartalon sivuille hartiajännitysten välttämiseksi. Se hoituu pöydän mahakololla tai erillisellä sisäkaarellisella kyynärtuki – lisävarusteella pöydän reunalla. Kun kyynärtuki on lämmin ja pehmeä, kädet rentoutuvat siihen koko painollaa, mikä edelleen vähentää hartia-alueen jännitystä. Näin myös ilmava hihaton vaate on mukava käyttää.

Haitattomassa istunnassa pöydän korkeussäätö on välttämätön.

Kuvan istuimessa lantionpohja – pakara – alareisialueella istumapaine sulkee nestetiehyet laajalta alalta, mikä aiheuttaa puutumista ja terveyshaittoja myös genitaaleihin ja sisälantion elimiin. Laaja istuma-alue myös nostaa genitaalialueilla lämpötiloja ja kosteutta, jolloin haitallisilla bakteereilla on paremmat lisääntymisolot.

Lantiosta väljä vaatetus ja istuminen keskiraollisella ja hyvin muotoillulla satulatuolilla estää lähes kokonaan nämäkin haitat.

Istumaterveys huonosti toteutettuna on niin merkityksellinen asia monine potentiaalisine vaivoineen ja tuottavuuden laskuineen, että siihen kannattaa ilman muuta panostaa muutama satanen, että saa asian mukavaan, turvalliseen ja hyvin tuottavaan kuntoon.