MITEN POTILASTURVALLISUUS PAREMMAKSI ?

Vessin kommentti HS 190422

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008728862.html

 

On helppo yhtyä toiveeseen korkeasta potilasturvallisuudesta.

Valitettavasti toiveen edessä on realismi, että Suomessakin mennään siihen onnettomaan suuntaan, missä USA on nyt todella surkeine tilastoineen.

Mitä huonommin voivat lääkärit ja hoitajat, sitä enemmän tapahtuu hoitovirheitä.

On tragikoomista, että sairaanhoitoalan ammattilaiset eivät osaa pitää edes itseään henkisesti ja fyysisesti hyvässä kunnossa, mikä olisi peruspohjana huolelliselle ja virheettömälle potilastyölle.

Yhteiskunnan asennevirheen näemme siinä, että virheille altistavaa vanhanaikaista byrokratiaa ja hierarkkisuutta (nokkimisjärjestystä) ei ole saatu kitkettyä pois sairaaloista.

Myös hoitoammattiin koulutettujen lääkärien nimittäminen itselleen sopimattomiin talous- ja organisointihommiin eli talous- ja hallintojohtajiksi on myös perusvirhe.

Kolmas on se, että ihmisten hoitamisessa käytetään aivan liian yksipuolisesti lääkehoitoa lääketeollisuuden mieliksi ennaltaehkäisy ja lääkkeettömät hoidot ohittaen. Monia potilaita, erityisesti vanhuksia, yli lääkitään myös tutkitusti.

Neljäntenä kehitysasiana pitäisi sairaaloissa olla potilaille toipumiseen paremmat olosuhteet, eli sairaalan ruoka pitäisi olla superterveellistä eli kuitu- ravinne ja entsyymirikasta halvan mättöruuan sijasta ja lisäksi saavavilla erityisravintoterapiaa lisäravinteineen.

Sänky ja tyyny tulisi olla oikeasti ergonominen ja suojattu huonosti tunnetulta mutta helposti todettavalta maasäteilyltä, jonka kohdalla olevassa sängyssä ei voida hyvin.