MITEN SAADAAN SUOLISTO HYVIN VOIVAKSI ?

Vessin asiantuntijakommentti Hs juttuun 50220
https://www.hs.fi/elama/art-2000006395867.html

Perusjuttu suolistoterveydessä on ymmärtää, että meillä on kivikauden ihmisen suurta kuitumäärää (50-150 g) vaativa 8-9 m pitkä suolisto, jossa tulisi olla hyvinvoiva jättikokoinen mikroobisto (mikrobiomi), joka valmistaa kuiduista monenlaisia tarpeellisia aineita kuten hormoneita, vitamiineja, immuunijärjestelmän suojasoluja.

Mikroobistossa (1-2 kg) on luokkaa 100 x enemmän yksilöitä kuin kehossa on soluja ja luokkaa 10 x enemmän geenejä kuin kehossamme. Mikroobistolla myös vaikuttaa mielialoihimme ja mieltymyksiimme. Se on osa ulkopuolista ekosysteemiä, joka on siis myös ihollamme ja sisällämme ikään kuin ”kolmannet aivot” pään ja vatsan hermojärjestelmän lisäksi.  Elintapamme vaikuttavat

Erittäin monimutkaisesta suoliston toiminnasta suuri osa on vielä tieteelle tuntematonta.

Keskeisenä ovat 200 – 500 milj. ruuan sulatusta ohjaavaa hermosolua. Niiden huonoista suoliston terveystavoista aiheutuva tulehdus altistaa ajan kanssa monenlaisiin sairauksiin, jopa muistisairauksiin.

Nykyiset elintapavirheet vaurioittavat ja siten tulehduttavat suoliston monimutkaista seinämää. Suolisto on aktiivisessa yhteydessä aivoihin kiertäjä- eli vagus-hermon välityksellä. Siksi aivojen ja suoliston hyvinvointi vaikuttavat toisiinsa eli stressikin voi tuntua vatsakipuna.

Keskeistä suoliston terveydelle on ruuan läpivirtausaika, sillä kuidun puutteessa liian vanha suolen sisällys muuttuu kuivemmaksi (ummetus), myrkyllisemmäksi ja siten suolen seinämää vaurioittavammaksi. Suoli alkaa ”vuotaa”.  Hyvinvoiva suolisto toimii 2 krt/vrk.

Vahingoitamme herkkää mikrobistoamme ja suoliston rakenteita liian vähäisen kuidun lisäksi, sokerilla, gluteiinilla, antibiooteilla monilla muilla lääkkeillä ja ruuan sisältämillä kemikaaleilla.

Eri asteista suoliston tulehduksellisuutta on suurella osalla kansaa ja usein tiedostamattomana, johon useimmiten yhdistyy vielä kilpirauhasen vajaatoiminta.

Ehkä paras suolistoa korjaava ruoka on turvottaa Omega 3 pitoisia shia tai pellavan siemeniä vedessä yön yli ja tehdä niistä smoothieta (2 lasia / pv) luonnon marjojen, suolistoterveellisen kurkuman ja kuivatun luumun kanssa.