MITEN SÄHKÖ- YM HINTAMANIPULAATIO TOIMII ?

Vessin kommentti HS 51022

https://www.hs.fi/talous/art-2000009073074.html

Valitettavasti vesisähkön tuottajat näyttävät manipuloivan lain hengen vastaisesti sähkön markkinahintoja.
Ne selvästi koettavat omilla säätötoimillaan ylläpitää alituotantotilannetta Suomen sähkömarkkinassa, mikä johtaa heti hinnan voimakkaaseen nousuun. Ostajat ovat tämän jo sisäistäneet ja tarjoavat moninkertaisia hintoja, saadakseen ostettua sähköä vähätuulisena aikana.
Epäilemättä vesisoima-ala hyötyy siitä itse ja voi säästää vetensä vajaatuotantoon eli korkean hinnan tunneille.
Myös muille sähkön tuottajille vesivoimayhtiöiden säätöpeli on kannattavaa, koska silloin kaikki tienaavat.
Myös teollisuuden ja kaukolämmön sähkön tuotanto näyttävät tekevän tätä usean sadan megawatin verran yhteensä.
Ei ole vaikea arvata, miten tuottajien kesken helposti vaihdetaan viestejä yhteisessä suunnitelmassa vaikuttaa markkinaan.
Miten viranomaiset huolehtivat siitä, että markkinoita ei manipuloida, minkä tuottajat näyttävät tänä vuonna oppineen oikein hyvin asiakkaittensa tappioksi?
Rankka sähkön ylivottojen verottaminen sekä velvollisuus lain nojalla pyrkiä tuotannossa vastaamaan kulutusta olisivat ainakin keinoja terveempään markkinaan.
Sähkö on kansalaisille välttämättömyyshyödyke ruuan tavoin. Miten suhtautuisimme, jos ruuan tuottajat ja kauppa säätelisi päivittäin keskeisten elintarvikkeiden hintoja varakkaamman ostajaryhmän kulutuksen mukaan. Eihän sitä silloin kiinnostaisi, jos joillakin ei olisi varaa ruokaan.
Lääketeollisuushan toimii jo näin alhaisesti. Joidenkin patenttilääkkeiden hinta on irrotettu kokonaan kohtuudesta ja tuotantokustannuksista ja hinta on nostettu pilviin. On kuluttajan oma ”vika”, jos ei esim. myy kotiaan saadakseen välttämättömän ja ainutlaatuisen lääkeen, jolla ei ole korvaajaa.

Sähkömarkkina on luisumassa samaan epämoraaliseen suuntaan.