MITEN TORJUA PUNKKITAUDIT?

Vessin asiantuntijakommentti Hs 220421

Linkki artikkeliin

Otin tämän THL:n sivuilta: ”Punkkien levittämistä taudeista yleisin on borrelioosi. Sitä vastaan ei ole rokotetta”

Jutussa siis puhutaan vain harvinaista puutiaisaivokuumetta vastaan tehdystä rokotuksesta, jossa aluksi pitää ottaa 3 piikkiä vuoden sisällä ja sen jälkeen tehoste alle 50 vuotisilla 10 vuoden ja yli 60 vuotisilla 5 v välein.

Näistä rokotteista tulee haittaoireita samoin kuin muistakin rokotteista osalle piikkien ottajille. Silti suojakaan ei ole 100 %:nen.

 Punkkipolitiikassa järkevintä on tehdä kehotarkastus luontopäivien jälkeen ja poistaa punkit näppärästi pihdeillä.

Pitää myös muistaa, että ihminen, jonka vastustuskyky on hyvä hyvien elintapojen seurauksena, kärsii todennäköisesti vähemmän myös punkkien puremista ja punkkitautien oireista. Jos punkki levittää viruksia, oma immuunijärjestelmähän käy heti niiden kimppuun sen hetkisellä tehollaan, kun niitä tulee kehon sisään.

Punkkeja saa myös luonnosta vähemmäksi vähentämällä väli-isäntinä toimivia hirvieläimiä ja myyriä. Hirvieläimiin tehoaa luoti ja myyriin ketut, (joita ei kannata metsästää) sekä petolinnut, joita voi runsastuttaa pöntöillä.

Tiedän, että lääketeollisuus ja lääkärit oman liiketoimensa vuoksi haluavat rokotteita, mutta itse en pidä järkevänä, että valtavat määrät ulkoilevia ihmisiä, jotka voivat saada punkin missä päin Suomea vaan, alkaisivat rokotuttaa itseään siihen liittyvien kaikkien hankaluuksien kanssa.